In Italië moeten winkels op zondag weer dicht

De nieuwe Italiaanse regering gaat nog dit jaar een verbod op winkelen op zondag invoeren. De regering treft daarmee vooral grote commerciële winkelcentra en wil zo de zondagsrust in ere herstellen, aldus vice-premier Luigi Di Maio.

De Italianen schroeven daarmee een wet terug die door de regering Monti in 2012 was gestemd in een poging de economie aan te zwengelen. Vakbonden en de Katholieke Kerk hadden zware kritiek op de hervorming.

Na Polen… Italië

Volgens Di Maio vernietigt de liberalisering de Italiaanse familie. Openingsuren moeten daarom opnieuw worden beperkt, zei hij zondag tegenover een groep journalisten. De regering van premier Conte vervoegt daarmee de conservatieve regering in Polen, die eerder dit jaar eenzelfde maatregel doorvoerde ‘in lijn met de katholieke traditie’. In Polen zal het aantal winkelzondagen in een eerste fase (2018) worden gereduceerd tot 2 per maand, daarna 1 per maand (2019). Maar tegen 2020 moeten alle winkels op zondag dicht.

Beide landen gaan met hun initiatief in tegen de trage liberalisering van de winkelzondagen in gans Europa, nu retailers het onder druk van e-commerce steeds moeilijker krijgen.

Kleine handelszaken proberen al langer de zondagse opening teruggedraaid te krijgen. Zij kunnen naar eigen zeggen niet concurreren met de grote ketens en winkelcentra.

Maatregel kost 40.000 jobs

Volgens de Corriere della Sera dreigen door de maatregel 40.000 jobs verloren te zullen gaan. Waarnemers vragen zich dan ook af waarom de regering Conte van deze maatregel een punt maakt.

Zulke maatregelen hebben altijd een kostprijs op korte termijn en het sluiten van winkels op zondag lijkt niet echt een cruciale pijler voor de overleving van de al uiterst kwetsbare Italiaanse economie.

Het antwoord op die vraag is dat de herinvoering van oude regels altijd op populaire steun zal kunnen rekenen bij een gedeelte van de kiezers, dat in winkelzondagen graag de vloek van het kapitalisme wil zien. Tot de volgende Italiaanse regering daar anders over denkt…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20