Italië heeft eerste anti-systeemregering

Niets staat de vorming van een Italiaanse regering nog in de weg nu de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega een regeerakkoord hebben bereikt en de belangrijkste posten werden ingevuld. Ook president Sergio Mattarella heeft zijn akkoord gegeven.

De totaal onbekende Giuseppe Conte (foto) wordt premier en komt zodus aan het hoofd te staan van de derde grootste economie van de eurozone.

Paolo Savona, de euroscepticus die eerst minister van Financiën zou worden, maar in die functie door president Mattarella werd geweigerd, wordt minister van Europese Zaken. Als de regering Conte het vertrouwen van het kabinet krijgt, iets waaraan niemand nog twijfelt, kan ze onmiddellijk van start gaan.

Minister van Economie wordt professor Giovanni Tria (69), die economische politiek doceert aan de Romeinse universiteit van Tor Vergata. Tria staat bekend om zijn kritiek op het Duitse handelsoverschot, maar hij stelt de euro niet in vraag en pleit niet voor een Italexit.

Basisinkomen en immigratie

Ook Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega) krijgen een ministerpost toegewezen. De eerste wordt minister van Economische Ontwikkeling, de tweede van Binnenlandse Zaken. Dat moet beide toelaten hun verkiezingsbeloftes waar te maken. Zo wil Di Maio het basisinkomen lanceren, terwijl Salvini de immigratie wil aanpakken.

Europa krijgt dus een allereerste anti-systeemregering, die wordt geleid door populisten. De oppositie zegt in een eerste reactie ’te vrezen voor de vernietiging van het spaargeld en een groeiende kans op een Italiaans default.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20