Katholieke kerk krijgt haar zin: In Polen moeten winkels op zondag opnieuw dicht

In Polen is een wet goedgekeurd waarbij winkels tegen 2020 op zondag opnieuw moeten sluiten. Het aantal winkelzondagen zal in een eerste fase (2018) worden gereduceerd tot 2 per maand, daarna 1 per maand (2019). Maar tegen 2020 moeten alle winkels op zondag dicht.

De beslissing is opmerkelijk omdat een groot deel van de economische groei in Oost-Europa sinds de val van het communisme  op rekening van de consumentenuitgaven mag worden geschreven. De grootste economie van de regio wil dat de zondag dus opnieuw een rustdag wordt.

De katholieke kerk wil terug naar vroeger

De reden moet worden gezocht in de nauwe banden tussen de regerende PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid  of in het Pools: Prawo i Sprawiedliwość) en de katholieke kerk. Deze laatste ijvert al langer voor een terugkeer naar het verleden en wel om religieuze redenen.

Initiatiefnemer was de machtige vakbond Solidariteit, die altijd nauwe banden met de kerk heeft gehad. Die toonde zich erg tevreden en denkt dat de maatregel werknemers zal toelaten meer tijd met hun familie door te brengen. Maar critici hebben een totaal andere mening. Zij vrezen voor het verlies van tienduizenden jobs, vooral in de supermarktketens, die veelal in handen zijn van westerse eigenaars. Ook is de maatregel een ramp voor de Poolse shoppingcentra in de grensstreek met Duitsland, Wit-Rusland en Slovakije. Die krijgen in de weekends erg veel buitenlandse klanten over de vloer.

Toch worden op de wet een paar uitzonderingen gemaakt: zo mogen kleine zelfstandige winkeliers en bakkerijen ’s zondags nog wel open blijven.

Ook Hongarije maakte in 2015 een einde aan het winkelen op zondag. De maatregel werd na 13 maanden ongedaan gemaakt omdat hij uiterst onpopulair bleek bij de bevolking.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20