Italië boert bio: ook in Italië is biowijn hot

Ook in Italië zijn ‘bio’ en ‘organische druivencultuur’ hot. Maar vaak ontbreken de cijfers. Als we echter kijken naar bijhorende grafiek, zien we toch een aantal duidelijke draden lopen doorheen dit organische druivenaanbod. 

Zo is het vulkaaneiland Sicilië, met verre afstand, de ongekroonde koning van de biowijn. Qua organische wijngaarden op zijn dooie eentje ongeveer even groot als het daaropvolgende trio Puglia, Toscane en de Marche. 

Dat vooral de twee slokoppen – Sicilië en Puglia – zo dominant blijken, heeft natuurlijk te maken met hun relatief droog en zonnig klimaat, inclusief geregeld een flink waaiende zeewind.

We zien hetzelfde fenomeen in Frankrijk. In gebieden als de Languedoc-Roussillon is het relatief makkelijker en logischer om een organische cultuur te introduceren, omdat wijnbouwers er veel minder af te rekenen krijgen met overdreven humiditeitsproblemen en de bijhorende schimmelvorming en wingerdplagen.

De COS Winery in Sicilië produceert organische wijn
Photo by Paul Marotta/REX/Shutterstock

Hoe noordelijker men trekt, hoe lastiger het wordt om de percelen consequent biologisch te bewerken, zonder ‘chemische’ bestrijdingsmiddelen. 

Maar er is natuurlijk ook sprake van een mentaliteitsverandering: dat nu stilaan in alle belangrijke Italiaanse appellaties er, hoe numeriek bescheiden ook, organische druivencultuur opduikt, wijst erop dat er steeds vaker doelbewust voor deze cultuurvorm gekozen wordt.      

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20