Italiaanse treinen maken plaats voor huisdieren; moet spoorvervoer promoten bij vakantiegangers

Reizigers die deze zomer in Italië voor het spoorvervoer kiezen, zullen hun huisdier gratis op de trein kunnen meenemen. Dat heeft de Italiaanse treinmaatschappij Trenitalia bekendgemaakt. Het aanbod is geldig tot midden september en geldt voor alle verplaatsingen die door de diensten Frecce en Intercity van Trenitalia worden aangeboden.

Het Italiaanse spoorbedrijf wil met het nieuwe aanbod naar eigen zeggen een oplossing vinden voor het fenomeen dat huisdieren door eigenaars die op vakantie willen gaan, geregeld worden achtergelaten of gedumpt.

Dubbele doelstelling

Het nieuwe aanbod geldt alle dagen van de week. Trenitalia heeft met het initiatief twee doelstellingen. Enerzijds wil Trenitalia helpen vermijden dat gezinnen hun huisdieren niet op vakantie zouden kunnen meenemen en de beesten daarom zouden worden gedumpt of achtergelaten. Trenitalia zegt met het nieuwe aanbod te willen aantonen ook om het welzijn van dieren bekommerd te zijn.

Daarbij merkt het bedrijf op dat een scheiding dieren vaak evenveel stress bezorgt als hun eigenaars. Daarnaast wil het spoorbedrijf ook helpen beletten dat gezinnen vakantieplannen zouden opgeven omdat ze hun huisdier niet willen achterlaten.

Het Italiaanse spoorbedrijf wil met het initiatief echter ook meer reizigers naar de trein lokken. De maatregel zou de bezettingsgraad van de treinen, die door de uitbraak van de coronapandemie een sterke terugval heeft gekend, immers opnieuw kunnen opdrijven.

Restaurant en bar

Alle kleine huisdieren komen voor een gratis treinticket in aanmerking. Het aanbod geldt in principe voor dieren die in een reismand van zeventig op dertig en vijftig centimeter passen. Trenitalia benadrukt daarbij dat de dieren zowel in eerste als tweede klasse worden toegelaten.

Wel benadrukt de Italiaanse spoorwegmaatschappij dat het restaurant en de bar aan boord van de treinen voor dieren ontoegankelijk zal blijven. Op die regel kan alleen voor blindengeleidehonden een uitzondering worden gemaakt.

Verder wordt opgemerkt dat voor grotere honden wel een afzonderlijk ticket moet worden gekocht, maar ook voor deze categorie heeft Trenitalia naar eigen zeggen een aantal inspanningen gedaan. De normale tarieven voor deze grotere dieren worden immers met 50 procent verlaagd. Deze honden moeten wel aan de lijn worden gehouden en dienen een muilkorf te dragen.

Trenitalia wijst er nog op ook na de zomervakantie een bijzonder aanbod voor huisdieren te zullen blijven aanhouden. Vanaf half september wordt immers een tarief ingevoerd waarbij honden en katten op alle verplaatsingen tegen een vergoeding van 5 euro kunnen worden meegenomen. Dit nieuwe aanbod geldt van zondag tot vrijdag. Op zaterdag is er een verdere reductie tot 1 euro voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20