Klimaatverandering slecht nieuws voor je huisdier

Honden zijn niet de enige huisdieren die kwetsbaar zijn voor een zonnesteek, en experts zeggen dat mensen zich bewust moeten zijn van het risico voor andere huisdieren, vooral als de temperatuur wereldwijd stijgt. Een nieuwe studie suggereert dat naast honden ook steeds meer katten, cavia’s, konijnen en fretten met ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling bij dierenartsen worden binnengebracht.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen de noodzaak benadrukken van een beter publiek bewustzijn van een zonnesteek en het risico voor alle dieren, en dat het aantal gevallen zal blijven toenemen met warmer weer vanwege de klimaatnoodsituatie.

De meest voorkomende symptomen bij alle onderzochte dieren waren abnormale ademhaling, lethargie, bezwijken en maagproblemen zoals diarree. Katten zoeken warme plekken op om te slapen en kunnen vast komen te zitten in serres en schuren, zeggen de onderzoekers, terwijl huisdieren in kooien zoals konijnen, cavia’s en fretten het risico lopen op een zonnesteek als hun huisvesting beperkte toegang tot schaduw biedt.

Er is een misvatting dat een zonnesteek bij huisdieren alleen betrekking heeft op honden in hete auto’s en we moeten meer doen om het bewustzijn van risicofactoren te vergroten, niet alleen voor honden maar in het bredere huisdier bevolking, stellen de onderzoekers. Eigenaars van kleine dieren zoals konijnen, fretten en cavia’s moeten mogelijk de huisvesting van hun huisdier herzien en maatregelen nemen om hun huisdieren koel te houden in de warmere maanden om het risico op een zonnesteek te verminderen.

Honden en andere beesten met plat gezicht extra kwetsbaar

Een team van de universiteit in Nottingham Trent analyseerde gegevens met betrekking tot kleine dieren tussen 2013 en 2018. Het ontdekte dat honden het zwaarst werden getroffen, met 146 gevallen van zonnesteek. Honden met een plat gezicht, zoals buldoggen, liepen bijzonder risico en vormden een vijfde van de gevallen, zo blijkt uit de studie. Zestien katten werden door dierenartsen gezien voor een zonnesteek, waarbij oudere katten – die ouder dan 15 jaar waren – verantwoordelijk waren voor het hoogste aantal gevallen. Door warm weer werden acht cavia’s, drie konijnen en een fret als huisdier behandeld voor een zonnesteek. De onderzoekers ontdekten dat alle behandelde konijnen ook tot rassen met een plat gezicht behoorden.

De gegevens voor het onderzoek zijn verkregen van dierenartspraktijken die hebben deelgenomen aan het Small Animal Veterinary Surveillance Network (Savsnet). Als gevolg hiervan beweren de onderzoekers dat de algemene cijfers voor zonnesteek waarschijnlijk veel groter zullen zijn dan gerapporteerd in het onderzoek. Ze beweren ook dat veel gevallen mogelijk niet worden gezien door dierenklinieken omdat ze niet worden herkend door eigenaren vanwege een gebrek aan bewustzijn van de mogelijke risico’s en triggers.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20