Is Warpdrive binnenkort geen sciencefiction meer?

Ingenieurs hebben het eerste natuurkundige model voorgesteld voor een fysieke warpdrive, of warpaandrijving. Dat is een technologie om sneller dan het licht door de ruimte te reizen.

Het idee van een warpaandrijving fascineert al lang zowel wetenschappers als sciencefictionfans. Hoewel we nog ver verwijderd zijn van lichtsnelheid, varen we misschien ooit op de golven van de verwrongen ruimtetijd.

Conform de natuurwetten

Een onafhankelijke groep wetenschappers, uitvinders en ingenieurs, genaamd Applied Physics, heeft onlangs het eerste theoretische model voor een fysieke warpaandrijving voorgesteld. De groep deed dat in een studie die is gepubliceerd in het vaktijdschrift Classical and Quantum Gravity.

Sneller dan het licht gaat het model van de onderzoekers nog niet. ‘We tonen aan dat een klasse van subluminale (onder de snelheid van het licht), sferisch symmetrische warpaandrijving, althans in principe, geconstrueerd kan worden op basis van de fysische principes die de mensheid nu kent.’ De wetenschappers zeggen dus dat warpaandrijving geen enkele natuurkundige wet zou breken.

Een trip naar de dichtstbijzijnde ster zou ruwweg vier jaar duren, aan lichtsnelheid. Hoe kort die reis ooit kan worden, zal de toekomst uitwijzen.

Massa van een planeet

Eerdere concepten rond warpaandrijving hadden negatieve energie nodig. En dat was een probleem. Tot we een manier vinden om een massa ter grootte van de zon te creëeren, is dit soort aandrijving gewoon niet mogelijk.

Volgens het nieuwe onderzoek is er geen negatieve energie nodig, maar wel een enorm krachtig gravitatieveld. De zwaartekracht zou het zware werk doen om de ruimtetijd te buigen.

Tickets kun je nog niet meteen boeken. De hoeveelheid massa die nodig is om een merkbaar gravitatie-effect op de ruimtetijd teweeg te brengen zou minstens zo groot zijn als die van een planeet. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20