Ook u kan de ruimte in met Musk, en deel uitmaken van het businessplan van SpaceX

SpaceX, het ruimtebedrijf van ondernemer Elon Musk, heeft een toeristische trip in de steigers staan. Eind dit jaar zoeven vier gewone mensen tot 400 kilometer hoog de atmosfeer in. Een mooie publiciteitsstunt, die past in zijn businessplan.

Geen diploma astrofysica of ingenieurswetenschappen maar toch zin in een ruimtereis? Geen nood: de toeristische ruimtereis komt eraan en Elon Musk is de eerste om er eentje aan te bieden.

Jared Isaacman, uw wilde weldoener

Die reis, een retourtje naar 400 kilometer hoogte, komt er met groeten van miljardair Jared Isaacman. De ondernemer heeft een miljardenbusiness opgebouwd met e-commerceplatform Shift4Shop en wil nu graag enkele van die dollars spenderen aan Musk zijn ruimteproject.

Concreet neemt Isaacman een van vier stoelen in op een ruimtereis die helemaal door hem gesponsord wordt. De andere drie stoelen kunnen gewonnen worden. Eentje is al vergeven en gaat naar een verpleegster uit het St. Judes Childeren’s Research Hospital.

Crew Dragon

Een tweede stoeltje gaat naar een van de mensen die geld doneert aan het Research Hospital. Uit alle donateurs wordt een lotje getrokken, die persoon mag mee met de Crew Dragon. De derde stoel gaat naar een ondernemer die gebruik maakt van Isaacman zijn platform.

Voor wat het waard is: u maakt zo goed als geen kans om een zitje te winnen tijdens de loterij. Tenzij u Amerikaans staatsburger bent, dat is namelijk de minimumvoorwaarde. U moet ook 18 jaar of ouder zijn.

De vier ruimtetoeristen moeten geen ervaring hebben en zullen op een ruimtereis van 2 tot 3 dagen vertrekken. Ze moeten een rigoureuze training ondergaan maar volgens Musk kan iedereen ‘die een stevige rollercoaster aankan’ ook de ruimtereis aan.

Wat is het plan, Elon?

Met de reis wil Musk natuurlijk commerciële vluchten promoten, die daardoor ook in prijs moeten dalen. Het zal ook geen toeval zijn dat hij zijn missie wil lanceren voor ze bij Virgin Galactic, dat is de rechtstreekse concurrentie, hun eerste commerciële vlucht van de grond krijgen.

En dat SpaceX ook op ruimtetoerismevlak de concurrentie met de grond wil gelijk maken, past natuurlijk allemaal in het Grote Marsplan van Musk. Door meer fondsen vrij te maken met commerciële vluchten, hoopt hij sneller onderzoek te kunnen doen naar herbruikbare delen van een ruimteschip.

Naar Mars

Dat is cruciaal om ook van Starship, het ruimtetuig dat ons naar Mars moet brengen, een succes te maken. Het is Musk zijn bedoeling om een soort shuttle in te leggen waarmee we vlot naar de rode planeet kunnen. Daar wil hij een kolonie oprichten.

Om dat allemaal betaalbaar te houden, moeten alle onderdelen van elk ruimteschip dat Musk bouwt, herbruikbaar zijn. Dat is de sleutel tot succes voor SpaceX als bedrijf, maar dus ook voor zijn bredere missie. Die research bekostigen, vraagt echter een stevige inspanning. Eentje die u mee kan betalen door binnen een aantal jaar een lastminute naar de Kármánlijn, bijvoorbeeld.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20