SpaceX lanceert donderdag de eerste raket van 2021

Vorig jaar was voor SpaceX het drukste jaar ooit. Maar Tesla-oprichter Elon Musk heeft voor 2021 nog ambitieuzere doelstellingen voor zijn ruimtevaartbedrijf. En een Falcon 9-raket bijt deze week de spits af. 

SpaceX heeft een recordjaar achter de rug: het bedrijf bracht meer dan 800 Starlink-satellieten in een baan rond de aarde en lanceerde 26 raketten. Ook mocht het bedrijf van Elon Musk in 2020 de eerste bemande commerciële ruimtevlucht naar het  internationale ruimtestation ISS op zijn naam schrijven. 

Lancering Turkse satelliet

Maar ook in 2021 is er bij SpaceX geen gebrek aan ambitie. Het ruimtevaartbedrijf begint dan ook meteen aan het nieuwe jaar met de lancering van een nieuwe Turkse communicatiesatelliet, de Turksat 5A. Als het weer boven Cape Canaveral in Florida het toelaat, wordt de satelliet donderdag op de Falcon 9 gelanceerd. 

De lancering was oorspronkelijk gepland voor 30 november 2020, maar werd verschillende keren uitgesteld. Volgens de Kennedy Space Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA staat de missie gepland voor donderdag 7 januari om 20.28 uur lokale tijd. Hoewel SpaceX de lancering niet officieel bevestigd heeft, geven de sluiting van het luchtruim boven Cape Canaveral en de weersvoorspellingen aan dat de missie doorgaat. 

48 raketten in 2021

Elon Musk wil dit jaar 48 Falcon-missies voltooien, oftewel bijna een raket per week. Daar komen nog testvluchten bij van andere prototypen zoals Starship, een nieuwe raket van SpaceX. Die laatste ontplofte in december tijdens een testlanding vanwege een probleem met het brandstofsysteem.

In de lente wil SpaceX met zijn zogenoemde Crew-2-missie nogmaals vier astronauten naar het ISS lanceren. Dan zullen NASA-astronauten Shane Kimbrough en Megan McArthur, de Japanse astronaut Akihiko Hoshide en ESA-astronaut Thomas Pesquet plaatsnemen in de ruimtecapsule. Een derde bemande missie, Crew-3, zou in de herfst plaatsvinden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20