Marsraket Starship van SpaceX ontploft bij test, toch felicitaties van topman Elon Musk

De nieuwe raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX, die op termijn moet dienen voor reizen naar Mars, is na een onbemande testvlucht ontploft bij de landing.

Het prototype kampte bij een test woensdagavond in Texas, de nieuwe thuishaven van topman Elon Musk, met een probleem met de brandstoftank. Dat leidde tot een te hoge landingssnelheid en een ‘RUD’ (Rapid Unscheduled Disassembly), zeg maar een ontploffing, zo bevestigde de SpaceX-baas via Twitter.

Toch kreeg het ontwikkelingsteam zijn felicitaties. ‘We hebben alle data verkregen die we nodig hebben.’ Het ‘Starship’-prototype was opgestegen tot een hoogte van ongeveer 12,5 kilometer, fors meer dan de 150 meter bij eerdere testen. Het is niet de eerste keer dat een Starship-prototype ontploft. Dinsdag werd de lancering op het allerlaatste nippertje afgeblazen en uitgesteld.

Mars

Starship moet volgens de plannen van Musk ooit vracht en mensen naar de maan en Mars voeren. ‘Zuid-Texas is de poort naar Mars’, twitterde Musk.

De SpaceX-oprichter wil Starship volledig herbruikbaar maken, zoals een vliegtuig dat is. Bij de huidige Falcon-raketten is dat maar gedeeltelijk het geval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20