Is het nu een goed moment om uw aandelen te verkopen?

Laag kopen en hoog verkopen, dat is het basisprincipe achter beleggen. Toch is het niet simpel om die koop-en verkoopmomenten correct te voorspellen. ‘Zelfs nu de aandelen behoorlijk duur zijn, is het geen goed idee om te verkopen’, aldus Duncan Lamont, hoofd research & analytics bij de vermogensbeheerder Schroders.

Verschillende beursexperts opperen dat de beurzen op dit moment overgewaardeerd zijn. Zo was 2020 een absoluut topjaar voor tech- en groeiaandelen. Sommigen zijn er dan ook van overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens er sprake is van een crash of correctie. Anderen denken dan weer dat er nog rek zit op de aandelen.

Lamont erkent in een analyse op de site van Schroders dat de koers-winstverhouding van aandelen in historisch perspectief vrij hoog oplopen. Maar de analist raadt beleggers af om nu alles te verkopen.

Hoge koers-winstverhoudingen

‘Eind maart werd de S&P 500-index gewaardeerd tegen 34 keer de winst over de afgelopen 12 maanden. Dat is duurder dan op het hoogtepunt van de dotcom-zeepbel eind 1999, toen de koers-winstverhouding afklokte op 31’, aldus de analist. ‘De huidige koers-winstverhouding is overigens veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf decennia. Gedurende die periode werden de aandelen gewaardeerd tegen 17 keer de winst.’ De analist voegt er wel aan toe dat de coronapandemie een impact heeft gehad op de waarderingen van de afgelopen twaalf maanden.

‘Gezien de hoge waarderingen lijkt het een goed idee om de aandelen te verkopen’, zegt Lamont. ‘Maar de geschiedenis toont aan hoe moeilijk het is om een verkoopmoment te bepalen. Verkopen tijdens een moment van intimiderende waarderingen bleek in het verleden voor sommigen een verlieslatende strategie.’

Hij haalt daarbij het voorbeeld aan van een belegger die investeert in Amerikaanse aandelen. ‘Telkens als de koers-winstverhouding 50 procent boven het langjarige gemiddelde ligt, stapt deze belegger uit om vervolgens tegen een lagere koers in te stappen’, aldus Lamont.

Uit zijn berekeningen blijkt dat volgens die strategie de belegger een potentiële winst van 43 procent zou missen door te vroeg te verkopen. ‘In het verleden bleven de koersen nog gemiddeld 17 maanden stijgen voordat de markten piekten. De teller staat nu op 12 maanden’, verduidelijkt de analist.

18,1 miljoen dollar

‘Het feit dat de markt bleef stijgen, wil niet zeggen dat beleggers al die winsten hadden kunnen opstrijken. Er komt altijd een kantelmoment. En als u was blijven beleggen, zou u zijn blootgesteld aan elke neergang, die u had kunnen vermijden door te verkopen’, zegt de analist. ‘Maar uit onze analyse blijkt dat de vermeden verliezen gemiddeld genomen onvoldoende zouden zijn geweest om de misgelopen winsten te compenseren.’

Hij adviseert mensen die voor de lange termijn beleggen dan ook om niet te verkopen tijdens piekmomenten. ‘100 dollar belegd in 1890 zou nu 1,1 miljoen dollar waard zijn bij een strategie van steeds uitstappen uit dure markten. Dat is behoorlijk goed. Maar dezelfde 100 dollar zou 18,1 miljoen dollar waard zijn moest de belegger nooit zijn uitgestapt. Dat is een fors verschil’, besluit de analist.

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.