‘Europese aandelen gaan dit jaar nog 10 procent hoger’, verwacht vermogensbank Lombard Odier

‘Zijn we te laat om nog in aandelen te stappen?’, vragen veel beleggers zich af na de recente hausse, vooral op de Amerikaanse beurzen. Nee, antwoorden de beleggingsexperten van de Zwitserse bank Lombard Odier.

Lombard Odier heeft een eigen graadmeter die meet in welke mate aandelen over- of ondergewaardeerd zijn. De indicator baseert zich onder meer op de koers-winstverhoudingen, die voor elk bedrijf de beurskoers afzet tegen de behaalde winsten. De grafiek voor Amerikaanse aandelen uit de index S&P 500 bevestigt dat de beurs duur geprijsd staat in historisch opzicht. De huidige waarderingen zijn niet meer gezien sinds 1999.

‘Sell in May and go away’, zegt een bekende beurswijsheid, die beleggers aanraadt in mei uit aandelen te stappen. Niet zo snel, klinkt het bij Lombard Odier. ‘Ja, het is zo dat de beurzen momenteel relatief duur zijn. Alleen: dat kan zeker nog een tijdje zo blijven, zeker meerdere maanden. Ook rond 1999 was dat het geval’, zegt beleggingsstrateeg Stéphane Monier in een online presentatie.

Hij wijst erop dat de gerapporteerde winsten van veel beursgenoteerde bedrijven in het eerste kwartaal boven de analistenprognoses uitkwamen, omdat de coronaklap beperkter bleek dan gedacht. Dat heeft veel van de onrust bij beleggers weggenomen. Monier verwacht ook voor de nabije toekomst opwaartse herzieningen van de winstverwachtingen. Zulke optimistische signalen van individuele bedrijven kunnen de beurskoersen blijven ondersteunen.

Amerika (+7 procent) versus Europa (+10 procent)

Concreet ziet Lombard Odier een verdere stijging van de S&P 500, die momenteel rond 4.200 punten dobbert, richting 4.500 punten eind dit jaar. Dat zou neerkomen op een gemiddelde koersstijging met 7 procent.

Uiteenlopende krachten spelen daarbij een rol. De ambitieuze stimuleringsplannen van president Joe Biden zullen wellicht tot een turbo-effect leiden voor de Amerikaanse economie. Aan de andere kant verwacht Lombard Odier een grotere focus op belastingen en regelgeving, wat de beurskoersen naar beneden kan trekken. Wall Street reageerde recent nog erg negatief op de berichten over een mogelijke belasting op vermogenswinsten. Tot slot staan sommige Amerikaanse aandelen vrij hoog gewaardeerd, wat beleggers kan aanzetten om toch te verkopen.

Volgens de vermogensbank zijn Europese aandelen een nog betere optie. De Europese index Eurostoxx 600 kan in de resterende maanden van 2021 nog zeker 10 procent winnen, zo komt uit de financiële modellen van Lombard Odier gerold. Europese aandelen zijn in verhouding tot Amerikaanse momenteel goedkoper geprijsd op de markten, zo gaat de redenering, en kunnen dus nog een inhaalbeweging maken, ook al zal de groeimotor van de Europese economie wellicht kleiner zijn dan de Amerikaanse.

Waardeaandelen versus groeiaandelen

Het ene aandeel is wel het andere niet, waarschuwt Lombard Odier. Net als andere financiële huizen verwacht de chique Zwitserse bank dat de aandacht van beleggers zal verschuiven van groeiaandelen (‘growth stocks’), waarbij de toekomstige winsten centraal staan, naar waardeaandelen (‘value stocks’). Dat zijn aandelen van bedrijven, die op basis van hun intrinsieke waarde of boekhouding, ondergewaardeerd lijken op de beurs. Lombard Odier tipt vooral op de sectoren energie, grondstoffen en de banken en verzekeraars.

Grote Amerikaanse techaandelen als Amazon en Tesla laten niet meer de grote koersstijgingen zien van 2020. Zijn de hoogdagen van Big Tech dan voorbij? ‘Misschien gaan hun beurskoersen even een pauze in, tot de rotatie van groeiaandelen naar waardeaandelen achter de rug is’, antwoordt Monier. ‘Maar op middellange en lange termijn bieden techaandelen zeker nog goede opportuniteiten.’

Lees ook: Dit zijn de sectoren om in te beleggen wanneer de economie heropent

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20