Wall Street huivert voor rijkenbelasting Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden wil de belasting op vermogenstoenames, bijvoorbeeld de meerwaarde op aandelen, fors verhogen voor de rijkste Amerikanen. De plannen stuurden de koersen op Wall Street donderdagavond fors lager.

De drie grote Amerikaanse beursindexen (Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq) verloren elk zowat 0,9 procent. Beleggers zijn beducht voor de gevolgen van Bidens belastingplannen op de aantrekkelijkheid van beleggen in aandelen. Bovendien houdt de beursvloer rekening met een massale verkoopgolf in de komende maanden, omdat rijke particulieren de dreigende belastingverhoging – mogelijk vanaf 2022 – nog snel willen ontlopen.

Vermogenswinstbelasting

Het gaat om de zogeheten capital gains tax, de belasting op de aangroei of winst van het vermogen. Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat president Biden het federale toptarief voor die vermogenswinstbelasting bijna wil verdubbelen voor Amerikanen met een jaarinkomen boven 1 miljoen euro. Het tarief zou in een klap stijgen van 20 naar 39,6 procent. In combinatie met een extra belasting op beleggingswinsten van 3,8 procent die in 2013 werd ingevoerd onder Barack Obama, zou het belastingtarief voor veel vermogende Amerikanen daardoor op 43,4 procent uitkomen.

Het zou gaan om een baanbrekende wijziging, want het toptarief voor de belasting op vermogenswinsten zou dan hoger uitvallen dan de belasting op werk. Biden is op zoek naar nieuwe belastinginkomsten om zijn ambitieuze stimuleringsprogramma’s, zoals zijn investeringsplan van 2.000 miljard dollar, mee te betalen. Hij is geen voorstander van een pure vermogensbelasting, zoals de linkervleugel van de Democraten wil, maar lijkt nu wel de aangroei van de grote vermogens te viseren.

Meer