Dit is hoeveel Bezos, Musk, Gates en Zuckerberg moeten betalen als de miljonairstaks van Warren er komt in VS

De Amerikaanse Democratische senator Elizabeth Warren heeft een wetsvoorstel ingediend dat de allerrijksten in de Verenigde Staten zou belasten. Haar Ultra-Millionaire Tax Act richt zich op personen met een nettowaarde hoger dan 50 miljoen dollar (41,5 miljoen euro). Het geld dat deze wet moet opbrengen, zou gebruikt worden voor kinderopvang, onderwijs en infrastructuur.

Niet alleen in België duikt het idee van een miljonairstaks – vooral bij monde van de PVDA – opnieuw op, ook in de Verenigde Staten zijn er heel wat voorstanders van zo’n belasting. Elizabeth Warren, een van de meer linkse stemmen binnen de Democratische partij, heeft maandag een wetsvoorstel voor een vermogensbelasting in de VS ingediend.

De Ultra-Millionaire Tax Act van Warren richt zich alleen op de allerrijksten in de Verenigde Staten. Wie een nettowaarde heeft tussen 50 miljoen dollar (41,5 miljoen euro) en 1 miljard dollar (0,83 miljard euro) zou een jaarlijkse belasting van 2 procent moeten betalen. Voor wie meer dan 1 miljard dollar waard is, bedraagt de jaarlijkse belasting 3 procent.

3 biljoen dollar op tien jaar

De University of California Berkeley berekende dat deze Ultra-Millionaire Tax Act op tien jaar tijd 3 biljoen dollar (2,5 miljoen euro) zo opbrengen voor de Amerikaanse overheid. Dat geldt moet volgens Warren gebruikt worden voor programma’s zoals kinderopvang, onderwijs en infrastructuur.

Volgens Elizabeth Warren zou de nieuwe belasting zo’n 100.000 Amerikaanse families treffen, maar de helft van het totale bedrag zou betaald worden door de 650 miljardairs die de Verenigde Staten rijk zijn. Zij hebben samen een totale nettowaarde van 4,2 biljoen dollar (3,5 biljoen euro), een bedrag dat sinds het begin van de coronapandemie met 44 procent gestegen is. Dat melden de organisaties Americans for Tax Fairness (ATF) en Institute for Policy Studies Project on Inequality (IPS) op basis van cijfers van de zakenwebsite Forbes.

Wat met de allerrijksten?

ATF en IPS berekenden ook hoeveel Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Mark Zuckerberg, de vier rijkste mensen van de VS eind vorig jaar, in 2020 zouden hebben moeten betalen volgens de Ultra-Millionaire Tax Act.

  • Jeff Bezos: 5,7 miljard dollar (4,7 miljard euro)
  • Elon Musk: 4,6 miljard dollar (3,8 miljard euro)
  • Bill Gates: 3,6 miljard dollar (3 miljard euro)
  • Mark Zuckerberg: 3 miljard dollar (2,5 miljard euro)
Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Mark Zuckerberg – Bron: Isopix

Komt de wet er?

Het wetsvoorstel voor de Ultra-Millionaire Tax Act is ingediend door senator Elizabeth Warren samen met partijgenotes Pramila Jayapal en Brendan Boyle. Het geniet daarnaast volgens Business Insider ook de steun van andere Democratische senatoren zoals Bernie Sanders, Sheldon Whitehouse, Jeff Merkley, Kirsten Gillibrand, Brian Schatz, Ed Markey en Mazie Hirono.

Toch lijkt de kans klein dat de wet ook echt gestemd wordt. De regering van president Joe Biden – de tegenstander van Warren in de strijd om de Democratische nominatie voor het presidentschap – staat namelijk niet achter het plan. Zijn minister van Financiën Janet Yellen noemde het idee vorige week in de New York Times ‘iets dat zeer moeilijke te implementeren is’.

(fv)

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20