Biden voelt ‘The Bern’ niet: Waarschijnlijk geen plaats voor Bernie Sanders of Elizabeth Warren in zijn regering

Joe Biden gaf gisteren tijdens een televisie-interview aan dat de progressieve kopstukken van de Democratische partij, Elizabeth Warren en Bernie Sanders, niet moeten rekenen op een ministerpost. Zijn voormalige tegenstanders in de voorverkiezingen zijn volgens de toekomstige president meer van nut in de Senaat. Daar kunnen ze Bidens ‘zeer progressieve agenda’ waarmaken.

Biden had het gisteren op de Amerikaanse nieuwszender over de samenstelling van zijn regering. Voorlopig zijn dat nagenoeg allemaal personen die ook onder Obama een belangrijke rol speelden.

De opvolger van president Trump heeft tijdens het interview ook zo goed als bevestigd dat de leiders van de Democratische linkerzijde, de prominente senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren, geen deel zullen uitmaken van die regering. Hij zei dat iemand uit de Senaat weghalen ‘een zeer moeilijke beslissing’ was.

‘Ik heb een zeer progressief programma’, zei Biden tegen presentator Lester Holt. ‘En ik heb sterke leiders nodig in het parlement om dat waar te maken.’

Sanders had nochtans zijn zinnen gezet op de positie van het ministerie van Arbeid. De zelfverklaarde Democratische socialist wou zo ‘van het minimumloon een leefbaar inkomen maken’. De progressieve beweging had graag Warren als minister van Financiën gezien, aangezien ze zich profileert als een gesel van het grootkapitaal.

Het ziet er dus naar uit dat ze van een kale reis zullen thuiskomen. Nochtans hebben ze beiden de steun van hun (aanzienlijke) aanhang op een zilveren schaal aangeboden aan Biden, nadat die hen verslaan had in de voorverkiezingen.

Vertegenwoordiging van de ‘liberals’

De ‘liberals’, zoals progresiefgezinden in de VS genoemd worden, vrezen nu dat hun factie ondervertegenwoordigd zal zijn in Bidens regering.

‘Het lijkt me vrij duidelijk dat progressieve standpunten moeten worden uitgedrukt binnen een Biden-regering’, vertelde Sanders aan The Associated Press. Het zou enorm beledigend zijn als Biden een “team van rivalen” zou samenstellen – met conservatieve Democraten en Republikeinen – maar die de progressieve gemeenschap negeert. Ik denk dat dat heel erg jammer zou zijn’, zo voerde Sanders de druk op.

‘Het zou enorm beledigend zijn als Biden een team samenstelt met enkel conservatieve Democraten en Republikeinen’

Bernie Sanders

Van de benoemingen die momenteel al bekend zijn is vooral Janet Yellen, die minister van Financiën wordt, een overwinning voor de linkerzijde van de partij. Maar er zullen er nog meer moeten volgen om de steeds belangrijker wordende factie binnen de partij tevreden te stellen.

Kostbare Senaatszetels

Maar Biden moet op een slappe koord dansen, Enerzijds werd hij president omdat progressieven zoals Sanders, Alexandra Ocasio-Cortez, en Warren hun volle gewicht achter zijn campagne hebben gegooid. Hij kan zich niet permitteren om de steun van hun jonge maar vocale aanhangers te verliezen.

Anderzijds is het risicovol voor Sanders en/of Warren om hun Senaatszetel te verlaten voor een ministerpost. Dat betekent namelijk dat de Republikeinen de mogelijkheid hebben om vervangers te nomineren. De nieuwe president zal hoogstwaarschijnlijk een verdeeld parlement moeten dulden tijdens zijn ambtstermijn, met het Huis van Afgevaardigden in Democratische handen en een Senaat waar de partij van Trump de plak zwaait. (Al is er nog een waterkans dat een verkiezing in de staat Georgia begin volgend jaar daar verandering in brengt.) Hoe dan ook: de Democraten kunnen het zich niet veroorloven om ook maar één zetel te verliezen.

Bovendien is Biden ook de eerste Democratische president in de recente geschiedenis die zijn kabinet moet samenstellen onder de auspiciën van een ‘vijandige’ Senaat. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell staat erom gekend om zijn tegenstanders het licht in de ogen niet te gunnen. Als hij de kans krijgt zal hij de aanstelling van Democratische ministers blokkeren, als die niet geheel naar zijn zin zijn.

Om die reden is het zelfs niet ondenkbaar dat er ook gematigde Republikeinen in team Biden worden opgenomen. Biden krijgt namelijk een diep verdeeld land in de schoot geworpen. Om te trachten die koof te dichten zal hij geen taboes mogen schuwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20