Exit Bernie Sanders jaagt Wall Street 3,4 procent hoger

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan woensdag flink vooruit op het bericht dat Bernie Sanders uit de race voor de Democratische presidentsnominatie stapt en zo de weg vrijmaakt voor een eindduel Biden vs. Trump. Wall Street was nooit een fan van de zelfverklaarde democratische-socialist Sanders.

De Dow Jones Industrial Average gaat 779 punten hoger, een winst van 3,44 procent. De S&P 500 stijgt met 3,41 procent, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 2,58 procent hoger sluit. 

Een aantal beleidsvoorstellen van Sanders, waaronder een gratis gezondheidsverzekering voor iedereen, bezorgden verscheidene investeerders en CEO’s koude rillingen. De Amerikaanse gezondheidszorg en farmasector zijn een ongeëvenaarde cashkoe. Ook werd gevreesd voor een reeks nieuwe belastingen. Voormalig vicepresident Joe Biden wordt door Wall Street als een meer marktvriendelijke kandidaat ervaren.

Vooral coronagevoelige aandelen deden het goed: cruiseschepenondernemingen, casino’s en luchtvaartmaatschappijen gingen flink hoger, nu het geloof groeit dat het dodental in de VS een pak lager zal uitkomen dan de eerst aangekondigde 100.000 tot 240.000. Het geloof dat de economie straks opnieuw kan opstarten neemt toe.

De Dow Jones had dinsdag nog tijdens de beurssessie een stijging van 900 punten opnieuw moeten inleveren, nadat beleggers betwijfelden of de verspreiding van het coronavirus in verschillende grote economieën wel degelijk aan het vertragen is. Maar de evolutie in China en een aantal Europese landen stelt sommige beleggers nu blijkbaar gerust.

De olieprijs blijft erg volatiel en gaat woensdag liefst 11 procent hoger. Een vat ruwe olie kost nu 26,27 dollar. Goud noteert nagenoeg onveranderd en kost 1.681 dollar per ounce. De euro levert 0,3 procent in tot 1,08 dollar. De bitcoin noteert woensdagavond tegen 7.319 dollar, een winst van 1,49 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20