Superrijken worden rijker door pandemie: ‘weerspiegeling van economisch systeem dat stuk is’

Het feest op de beurzen na de hernieuwde vaccinhoop zorgde ervoor dat de franse eigenaar van luxeconcern LVMH, Bernard Arnault, gisteren kon toetreden tot de selecte club van de ‘centimiljardairs’. Dat bestaat uit mensen met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Twee jaar geleden was het een eenmansgroep, nu zijn ze al met vijf.

De spectaculaire aandelenstijgingen tijdens de COVID-19-pandemie dit jaar deden de fortuinen van de meeste miljardairs alleen maar aanzwellen. Dat suggereren de gegevens van de Miljardairsindex van financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg. Naast Arnault zijn er nog vier andere magnaten met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar: Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk en Mark Zuckerberg.

Arnault kreeg gisteren de status van centi-miljardair doordat beleggers in koopwoede ontstaken nadat Pfizer aankondigde dat zijn vaccinkandidaat zeer doeltreffend blijkt in de klinische testen.

Pandemie maakt rijken rijker

Volgens de miljardairsindex dikte het collectieve fortuin van de vijf magnaten op dinsdag aan met 68 miljard dollar. 2020 was tot nog toe een boerenjaar voor de superrijken. Het gezamenlijke fortuin van alle 500 dollarmiljardairs op de index groeide sinds januari met 21 procent, ofwel 1.200 miljard dollar.

Nooit eerder waren er vijf centi-miljardairs, tot 2018 was Amazontopman Bezos de enige. Chuck Collins, die ongelijkheid bestudeert voor de denktank Institute for Policy Studies, ziet geen reden om de champagne te ontkurken: ‘Dit is geen mijlpaal om te vieren, maar een zorgwekkende weerspiegeling van een globaal economisch systeem dat kapot is’, vertelde hij aan Bloomberg.

De grootste winst gisteren was Amancio Ortega, eigenaar van kledingwinkel Zara, die 7,6 miljard dollar aan zijn vermogen toevoegde dankzij de instroom van investeerders. De rally was zo groot dat de helft van zijn verliezen als gevolg van de pandemie werd uitgewist.

De typische ‘lockdownaandelen’ die gedijen bij thuiswerk en beperkingen, denk aan Netflix en Zoom, behoorden tot het kamp van de verliezers op dinsdag.

Meer