Superdag op de beurs: Wall Street in de wolken met Biden en Pfizer

Ook de Amerikaanse beurzen kenden maandag hun hoogste opening in maanden, nadat Pfizer bekend maakte dat zijn vaccinkandidaat ‘veilig en voor 90 procent effectief is’. Beleggers verwelkomen het vooruitzicht op een economie dat uit de as van de pandemie kan verrijzen. 

De toonaangevende S&P 500 noteerde 3,5 procent hoger, bij het aanbreken van de eerste handelsdag nadat het presidentsambt van de Verenigde Staten toegewezen werd aan Joe Biden. De Industriële mand van de Dow Jones ging bij het luiden van de openingsbel meer dan 5 procent hoger. 

De S&P 500, de index met 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS, gaat vandaag mogelijk zijn piek van afgelopen 2 september te overstijgen. Toen sloot de index op een recordhoogte van 3580.84 punten, nadat het tijdens de handelsdag tegen 3588 punten aanschuurde. Op het moment van schrijven staat de S&P 500 op 3616, 31 punten.

De Dow Jones, dat een graadmeter is van de aandelenprestaties van de industrie, zal tegen sluitingstijd eindelijk alle verliezen door het coronavirus hebben goedgemaakt. Techbeurs Nasdaq deed dat net zoals de S&P 500 al in september. 

Beleggers zijn in de wolken met het nieuws van Pfizer en diens Duitse partner BioNTech. De beurzen koersten al af op een hoge opening nadat zaterdag bekend raakte dat Joe Biden de nagelbijtende presidentsrace had gewonnen in de Verenigde Staten. 

Het zijn vooral aandelen van bedrijven uit sectoren die hard werden getroffen door de pandemie, die vandaag een wederopstanding maken. Een overzicht van de winnaars van deze uitzonderlijke handelsdag: 

  • Pfizer zelf staat een uur na opening 6,28 procent hoger. 
  • Rederij Carnival Cruise surft mee op de golf van het goede vaccinnieuws, het aandeel stijgt maar liefst 37 procent.
  • Concurrent Royal Caribbean staat 30 procent in het groen
  • Ook hotelketens zijn hot vandaag: Host Hotels & Resorts, Wynn Resorts en Marriott fietsen respectievelijk 25, 26 en 13 procent hoger
  • Luchtvaartmaatschappij United Airlines vliegt 16 procent hoger. 
  • Reisorganisatie Expedia doet er 23 procent bij. 

Aandelen die net gedijen bij coronabeperkingen, zoals bijvoorbeeld Zoom en Netflix, kregen dan weer rake klappen vandaag.

Eerder vandaag stuwden vooral energiebedrijven ook de Europese beurzen naar zeldzame hoogtes. Ook de olieprijzen kregen een oppepper bij het vooruitzicht op een doeltreffend vaccin. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20