6 aandelen die in 2020 met minstens 200 procent omhoog zoefden

Met een stijging van 68 procent was het Gentse biotechbedrijf Argenx de beste presteerder van de Brusselse beurs in 2020. Maar dat is weinig in vergelijking met de reuzensprongen op de Amerikaanse beurzen, waar sommige bekende aandelen 200 procent of hoger gingen.

Wie pakweg 3.000 dollar in zulke aandelen investeerde bij het begin van 2020, zag dat na een jaar aanzwellen tot 9.000 dollar of meer. ‘Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, zo gaat de beurswijsheid. Maar dit lijstje geeft wel een indicatie van wat ‘hot’ is (of was) in beleggersland.

Snap: + 200%

Toen Instagram, dat behoort tot het machtige Facebook-imperium, in 2016 de Stories-functie van Snapchat schaamteloos kopieerde, zagen velen het niet meer goed komen met Snapchat. Maar een jaar of vier later blijkt dat het wat rebelsere Snapchat, dat het beursgenoteerde Snap Inc. als moedergroep heeft, toch standhoudt.

De coronacrisis gaf het platform een extra boost. Het aantal dagelijkse gebruikers kwam na het derde kwartaal van 2020 uit 249 miljoen Snapchatters, of 18 procent meer dan een jaar eerder. Tijdens de lockdowns maakten de gebruikers fors meer foto’s en filmpjes en keken ze massaal naar de eigen videoreeksen van Snapchat, met celebrities als Will en Jaden Smith.

De beurskoers van Snap Inc. steeg over 2020 van 16,6 naar ongeveer 50 dollar, wat neerkomt op een verdrievoudiging of een stijging met 200 procent.

Pinterest: + 254%

Nog een beurswinnaar van het coronajaar is Pinterest. Het lifestyleplatform met 442 miljoen maandelijkse gebruikers groeide met 37 procent in een jaar. Analisten schrijven het succes toe aan het rustige imago van het digitale prikbord, dat er in tegenstelling tot Facebook en Twitter in slaagt om niet verzuurd te raken door fake news of complottheorieën.

De positieve uitstraling van Pinterest is erg aantrekkelijk voor adverteerders en potentiële e-commercepartners. Beleggers hadden er een goed oog in en stuurden de koers vorig jaar liefst 254 procent hoger, tot zowat 66 dollar.

Etsy: +296%

Etsy, het webwinkelplatform voor artisanale kleding en zelfgemaakte hobbyspullen, zag in de donkere coronamaanden een recordaantal nieuwe klanten komen. Eén productcategorie was de grote trekker: stoffen mondmaskers. Alleen al in het derde kwartaal verkochten amateurnaaiers uit de hele wereld in totaal 24 miljoen mondmaskers via het Etsy-platform.

De beurskoers verviervoudigde zowat, van circa 45 dollar tot 178 dollar eind 2020.

Zoom: +414%

Wellicht hét bedrijf dat in de geschiedenisboeken symbool zal staan voor het coronajaar 2020. De steile vlucht van thuiswerk leidde tot een exponentiële stijging van Zooms videochatbusiness, dat op een jaar tijd vier tot vijf keer groter geworden is.

De beurskoers zoefde mee omhoog, en vervijfvoudigde tot ongeveer 353 dollar.

Peloton: +439%

De thuisfitnessdienst Peloton, vooral bekend van zijn hometrainers met onlinevideoverbinding, groeide in de coronamaanden zo snel, dat het bedrijf alle marketing even op pauze zette.

Het aandeel steeg in de loop van 2020 van 28 naar bijna 152 dollar, of ruim een vervijfvoudiging.

Tesla: +743%

Dé beurssensatie van 2020 hoeven we niet meer voor te stellen. De beurskoers van e-aotobouwer Tesla (gecorrigeerd voor een aandelensplitsing) sloot met ruim 705 dollar het jaar 2020 liefst 743 procent hoger af dan een jaar eerder.

Het bedrijf van de op papier schatrijke Elon Musk bereikte ook de kaap van 500.000 geproduceerde en geleverde wagens.

Meer