Iphone op afbetaling zonder voorschot: waar moet u op letten?

De aankoop van een iPhone kan een serieuze hap uit uw budget nemen. Wie niet voldoende kapitaal voor handen heeft om die aankoop te financieren, kan daarvoor een lening op afbetaling afsluiten. In dit artikel laten we ons licht schijnen over waar u moet op letten als u een smartphone koopt. 

Een lening op afbetaling biedt mensen die momenteel niet voldoende geld voor handen hebben de mogelijkheid om alsnog iets te kopen, zoals een iPhone. Zo’n lening kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer u het product dat u wenst te kopen tijdelijk is afgeprijsd. De gouden regel blijft weliswaar om uw budget onder de loep te nemen alvorens u overgaat tot de aankoop van een luxegoed, zoals een nieuwe smartphone. Doorgaans kunt u de aankoop zelf financieren als u enkele maanden spaart.

Kopen op afbetaling zonder voorschot

Wanneer u een iPhone, maar ook elk ander product, op afbetaling zonder voorschot wilt gaan kopen, dan betekent dit dat u de volledige aankoopprijs betaalt met geld dat u heeft geleend. Doordat u geen voorschot betaalt met eigen financiële middelen zal de uiteindelijke leensom hoger uitvallen, dan wanneer u een gedeelte zelf financiert. Bovendien zult u langer aan de lening vast blijven zitten omdat, zonder zelf een voorschot te betalen, de looptijd en/of de maandelijkse aflossingstermijnen toe zullen nemen. De druk die zo elke maand op uw budget wordt uitgeoefend zal dan ook groter zijn, dan wanneer u meteen zelf een deel van de aankoop bekostigt.

Waarom kiezen voor een afbetalingsplan voor uw iPhone?

Met een iPhone krijgt u een kwaliteitsvol toestel in handen waar u enkele jaren kunt van genieten. De smartphone is namelijk één van de vele producten van Apple en deze staan allemaal als bijzonder goed te boek. Uit een onderzoek naar de tevredenheid, dat gehouden werd onder gebruikers van smartphones, is gebleken dat de personen die een iPhone bezitten het meest tevreden zijn over hun toestel.

Maar waarom kiezen voor een lening zonder voor voorschot? We hebben alle troeven van een afbetaling zonder voorschot hieronder opgelijst:

 • u kunt met over het toestel beschikken zodat u niet hoeft te wachten totdat u voldoende geld bij elkaar hebt gespaard,
 • dankzij zo’n lening vermijdt u dat u één klap een aanzienlijk bedrag op tafel moet leggen. U kunt de terugbetaling van het aankoopbedrag spreiden over meerdere maanden of jaren
 • de van tevoren vastgestelde maandelijkse afbetalingen zullen ervoor zorgen dat u nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.

Nadelen van een iPhone op afbetaling

Zo’n financiering komt spijtig genoeg niet alleen maar met voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden. Een overzicht:

 • het betreft een krediet. Dat betekent dat u aan de kredietgever een vergoeding moet betalen in de vorm van interesten. Op het einde van de rit heeft u dus meer gespendeerd aan de aankoop dan wanneer u de aankoop zelf zou gefinancierd hebben.
 • u sluit een contract met de bank af voor een bepaalde periode. Gedurende die tijd moet u aan uw financiële verplichtingen tegenover de kredietgever voldoen.
 • de lening wordt opgenomen in de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP). De kredietgevers kunnen die database raadplegen alvorens ze u een lening geven. Dat betekent dat een eventuele wanbetaling nefaste gevolgen kan hebben voor toekomstige kredieten.

Sta boven verleidende reclames

Een heleboel mensen zijn erg gevoelig voor allerlei vormen van reclame, ongeacht of deze nu betrekking hebben op een fysiek product (zoals een iPhone) of een leenvorm (bijvoorbeeld een afbetaling zonder voorschot). Zonder na te denken, worden dan ook maar al te vaak beslissingen genomen die vergaande gevolgen kunnen hebben op het financiële leven. In het ergste geval slaagt de kredietnemer er niet in om de lening correct terug te betalen.

Om problemen achteraf te vermijden doet u er dan ook absoluut goed aan om uzelf, voor de aankoop van een iPhone op afbetaling zonder voorschot, de volgende vragen te stellen en er een eerlijk antwoord op te geven:

 • Heb ik de iPhone werkelijk op dit moment nodig? De wereld zal immers niet op zijn grondvesten daveren wanneer u deze aankoop uit zou stellen en bijvoorbeeld voor deze forse aankoop zou gaan sparen. Daarenboven bestaat de kans de prijs wordt verlaagd in de nabije toekomst. U bent dan wellicht niet één van de eerste bezitters van de nieuwste iPhone, maar u bespaart zo wel aardig wat geld uit(omdat de prijs van het toestel zal dalen en u ook nog eens kunt sparen voor de aanschaf van je droomtoestel).
 • Ben ik bereid om extra geld voor deze financieringsvorm te betalen? Door een iPhone op afbetaling te gaan kopen, zult u uiteindelijk ook rekening moeten houden met de betaling van een rentevergoeding over het leenbedrag. Het toestel zal daardoor vaak veel duurder uitvallen, dan het eigenlijke bedrag dat op het prijskaartje prijkt.
 • Ben ik bereid om me voor een zekere periode te verbinden aan een financiële verplichting? Het kopen op afbetaling betekent immers dat u te maken zult krijgen met wederkerende betalingsverplichtingen die uw maandelijks besteedbaar budget absoluut zullen beïnvloeden.
 • Ben ik in staat om de schuld zonder problemen af te lossen? Door een iPhone op afbetaling zonder voorschot te kopen, zult u er namelijk rekening mee moeten houden dat u elke maand over een bepaald bedrag aan aflossing en rentevergoeding zult moeten beschikken. Indien u van tevoren al weet dat dit voor problemen kan zorgen, is het verstandig om de deal direct resoluut af te blazen.
 • Zijn er andere mogelijkheden om de iPhone te financieren? In veel gevallen kunt u ook op andere, doorgaans goedkopere, manieren de financieringen van de iPhone regelen. Hierbij kunt u onder andere denken aan het lenen van geld bij familie of vrienden, maar ook aan het aanpassen van uw inkomsten- en uitgavenpatroon door onder andere (meer) te gaan werken en/of te gaan besparen op allerlei (onnodige en/of dure) uitgaven.

Zoek de voordeligste Iphone op afbetaling zonder voorschot

Op het moment dat u echt niet langer kunt wachten, en dus waarschijnlijk gezwicht zult zijn voor een verleidende reclame, dan kan een aankoop op afbetaling (eventueel zonder voorschot) tot de mogelijkheden behoren om uw droom op korte termijn te verwezenlijken. Dit betekent overigens niet dat u blindelings de eerste de beste deal moet sluiten ten aanzien van een afbetalingsmogelijkheid zonder voorschot om het toestel mee te financieren.

Bij voorkeur gaat u, voordat u op deze manier een iPhone in handen wilt krijgen, op zoek naar de meest gunstige leenvorm. In de praktijk betekent dat meestal da u bij meerdere kredietaanbieders een offerte dient op te vragen, of een online simulatie dient uit te voeren, om de kosten van de geplande aankoop op afbetaling zonder voorschot tegen zo min mogelijk leenkosten te regelen. Vaak kunt u bovendien gebruikmaken van één of meerdere vergelijkingswebsites. In geen enkel geval is het een goed idee om zonder enig onderzoek akkoord te gaan met een deal die, bijvoorbeeld door een verkoper, wordt aangeboden.

Conclusie

De meest voordelige manier om een kostelijke aankoop, zoals een iPhone, te financieren, is door gebruik te maken van uw eigen vermogen, zoals geld dat u opzij heeft gezet. Wanneer u echter besluit om de iPhone met geleend geld te kopen, is het zeker verstandig om eerst goed na te denken wat daar de gevolgen van zullen zijn. Vervolgens doet u er goed aan om de kredietvoorstellen van meerdere aanbieders te vergelijken.

Vaak geldt namelijk dat hoe minder geld u hoeft te lenen, hoe gunstiger dit voor uw persoonlijke financiën zal zijn. U hoeft in zo’n geval immers rekening te houden met minder totale leenkosten, een kortere looptijd van de lening en een lagere druk van de financiële verplichtingen op uw maandelijks budget. Geld lenen voor de aankoop van de nieuwste iPhone doet u dan ook niet zomaar omdat u er financieel gezien (in welke mate dan ook) altijd enige tijd de gevolgen van zult merken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20