Italiaanse autoriteit geeft Apple boete van 10 miljoen euro voor misleidende claims rond waterdichtheid iPhones

Apple heeft een boete van 10 miljoen euro gekregen van de Italiaanse antitrustautoriteit voor oneerlijke handelspraktijken. Het gaat daarbij om claims dat verschillende iPhone-modellen waterdicht zouden zijn terwijl dat enkel in specifieke omstandigheden het geval is.

In het nieuws: De Italiaanse dienst Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) heeft Apple een boete van 10 miljoen euro gegeven voor misleidende en agressieve handelspraktijken. Het gaat daarbij om twee verschillende overtredingen die allebei te maken hebben met de claims rond waterdichtheid van hun iPhones.

Misleidende reclameboodschap: De eerste aanklacht gaat over de verspreiding van reclameboodschappen van verschillende iPhone-modellen. Daarin wordt gezegd dat die waterdicht zijn tot op 1 tot 4 meter diepte – afhankelijk van het model – en tot 30 minuten.

  • Volgens de Italiaanse autoriteiten is het in die reclame niet duidelijk genoeg dat die claim enkel correct is onder specifieke omstandigheden. Zo klopt die waterdichtheid enkel in gecontroleerde labotests met zuiver stilstaand water en niet onder omstandigheden die consumenten echt ervaren.
  • Deze claim van Apple is terug te vinden in reclame van de volgende modellen: iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.

Disclaimer en garantie: De tweede aanklacht gaat over een disclaimer van Apple over de garantie van hun iPhones. Daarin staat dat die garantie schade door vloeistoffen niet dekt.

  • Die boodschap is volgens de AGCM tegenstrijdig met de claims in hun reclameboodschappen. Bovendien wordt in die disclaimer niet verduidelijkt welke garantie ze precies bedoelen.
  • Daarnaast weigert Apple ook effectief klanten te helpen die schade hebben aan hun iPhone door vocht. Dat is volgens de Italiaanse autoriteit is strijd met de consumentenwet.

Lees ook: Waar blijft de smartphone die echt waterproof is

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20