Verborgen opties in uw iPhone: hoe ze te gebruiken

Een iPhone beschikt over tal van opties. Maar kent u ze allemaal? U zal er misschien versteld van staan wat uw iPhone allemaal kan.

De onderste knoppen op uw iPhone bereiken zonder je twee handen te gebruiken

De smartphones van vandaag zijn niet meer de kleine gsm-toestellen van weleer. Neen, wie vandaag een smartphone koopt, krijgt doorgaans een robuust model in handen. Dat maakt het er weliswaar niet eenvoudiger op om één vlotte beweging toegang te krijgen tot alle opties op uw scherm. Gelukkig bestaat er een optie om dat allemaal vlotter te doen verlopen.

De optie ‘bereikbaarheid (reachability)’ geeft u de mogelijkheid om het scherm te laten zakken zodat u veel sneller de gewenste apps of opties kunt gebruiken.

Hoe doet u dit?

  • Open instellingen
  • Ga naar toegankelijkheid (accessibility)
  • Kies aanraken (touch)
  • Zet de optie bereikbaarheid (reachability) aan

Snel toegang tot de basisfuncties

U kan vlotjes toegang krijgen tot het bedieningspaneel (Home Center) door simpelweg van de rechterbovenhoek naar beneden te vegen. Vanuit het bedieningspaneel kunt u onder meer uw zaklamp aanzetten, uw wifi of bluetooth activeren of uw rekenmachine gebruiken.

U sluit het bedieningspaneel af door omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm of door op het scherm te tikken.

Wie een recenter iPhone-toestel heeft, kan het menu ook tevoorschijn toveren door op de achterkant van zijn toestel te klikken (zie verder).

Eenvoudig informatie op uw iPhone terugvinden

Een smartphone beschikt vandaag over heel wat geheugen. Daardoor kunt u eindeloos zaken opslaan op uw toestel. Dat maakt het er weliswaar niet eenvoudiger op om alles terug te vinden. De iPhone beschikt gelukkig over een universele zoekoptie. Dankzij die optie kunt u probleemloos zoek naar opgeslagen data in apps, uw internetgeschiedenis en andere bestanden.

U kunt die optie gebruiken door vanuit het midden van uw startscherm naar beneden te vegen.

Hoe gemakkelijk overschakelen van de ene app naar de andere

U kunt snel van app wisselen of ze sluiten door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen en vast te houden tot u een lichte trilling voelt. Veeg naar rechts om door apps te bladeren. Tik op een app om deze te openen of veeg omhoog om deze te sluiten.

Wist u dat u ook tussen apps kunt schakelen door simpelweg naar rechts of links over de onderkant van het scherm te vegen?

U kunt teruggaan naar het laatste scherm in een app, zoals de vorige webpagina, door vanaf de rand van het scherm naar rechts te vegen. De beste manier om dit uit te proberen is door een website te openen, naar een andere site te gaan en vervolgens naar rechts over het scherm te vegen. U bent dan weer terug waar u begon. Als u vanaf de rechterkant van uw telefoon naar links veegt, gaat u weer vooruit.

Tikken op de achterkant bij de nieuwe toestellen

Wie een iPhone met het stuurprogramma iOS14 heeft, kan verschillende functies activeren door simpelweg op de achterkant van zijn smartphone te tikken. U kunt op die manier onder meer een screenshot te maken of het bedieningspaneel openen.

Hoe doet u dit?

  • Open instellingen
  • Ga naar toegankelijkheid (accessibility)
  • Kies aanraken (touch)
  • Zet de optie ’tik op achterkant’ aan
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20