Investeerders willen af van Russisch goud, maar kan dat zomaar?

Investeerders willen af van Russisch goud, maar kan dat zomaar?
Russisch goud mag in de EU niet meer worden aangekocht. ( Alexsey Druginyn/AFP via Getty Images)

Westerse investeerders willen geen Russisch goud meer in hun portfolio. Maar nu blijkt dat het niet zo gemakkelijk is om het koren van het kaf te scheiden.

Op 22 juli voerde de Europese Unie (EU) een verbod in op de aankoop van goud van Russische oorsprong, een onderdeel van een nieuw pakket sancties tegen Moskou vanwege zijn invasie van buurland Oekraïne. Dat zou een grote impact moeten hebben: het edelmetaal is een van Ruslands grootste exportproducten, in 2020 goed voor bijna 19 miljard euro aan inkomsten. 

Het leeuwendeel van dat Russisch goud, voor zo’n 17 miljard euro, ging naar het Verenigd Koninkrijk (VK), waar zich de Londen Bullion Markt bevindt, het grootste mondiale centrum voor over-the-counter-(OTC) transacties. Die worden niet op een officiële beurs uitgevoerd. In de plaats worden OTC-transacties tussen afgehandeld tussen twee partijen, meestal via een dealernetwerk. Op de Londense goudmarkt wordt dagelijks voor zo’n 50 miljard euro aan goud verhandeld, volgens Reuters.

Ook die Londense markt hanteert al sinds maart een verbod op het Russische edelmetaal. Maar daar gaat het enkel om goud dat geslagen werd na de invasie van Oekraïne. Het geldt dus niet voor de honderden tonnen Russisch goud die al sinds het begin van de oorlog in commerciële kluizen liggen.

Verkoop kan goudmarkt verstoren

Daar ligt dus het addertje onder het gras. Fondsbeheerders willen van dat goud af, zodat ze geen reputatieverlies zouden lijden omdat ze Russische activa bezitten. En dat zou wel eens een aardig duitje kunnen kosten.

Door Russisch goud massaal te verkopen, zou de hele goudhandel immers verstoord kunnen worden. Het zou immers een sleutelkenmerk van het Londense systeem ondermijnen, namelijk dat alle goudstaven verwisselbaar moeten zijn, ongeacht hun oorsprong. Door grote hoeveelheden Russisch goud op een korte tijd te verkopen, zou de prijs ervan fors kunnen dalen.

Verschillende bankiers deelden al aan Reuters mee dat zij hun reserves Russisch goud om die reden alvast niet zullen dumpen. Ze zeggen dat ze hun klanten en andere handelaren hetzelfde aanraden. 

“Dit zou enkel investeerders schade toebrengen. Het beschadigt het Russische regime niet”, zei Christopher Mellor, productmanager bij investeringsfirma Invesco, aan Reuters. Invesco bezit 35 ton Russisch goud ter waarde van 2 miljard euro, zo’n 13 procent van de totale hoeveelheid goud die door de firma wordt beheerd.

Prijs is niet gedaald

Dat bankiers massaal hun klanten en andere handelaren belden om hen te overtuigen dat een voorraaddump niet in hun voordeel zou zijn, lijkt te hebben gewerkt. Goudstaven die voor de Russische invasie werden geslagen, worden nog altijd aan dezelfde prijs verhandeld als andere goudstaven. 

Ook grotere investeerders, waaronder ook indextracker (ETF’s), entiteiten die de prijs van een verzameling financiële markten volgen, zoals aandelen- en obligatie-indexen en op de effectenbeurzen worden verhandeld, lijken de clou te hebben begrepen. 

“Onze ETF’s kunnen niet op korte termijn alle Russische metalen uit hun boeken halen”, zei een woordvoerder van Zürcher Kantonalbank, een Zwitserse bank, aan Reuters. “De potentiële verliezen zouden niet compatibel zijn met onze fiduciaire plicht tegenover onze klanten en de verkoop ervan is momenteel niet mogelijk door de huidige situatie.”

Andere handelaren zouden wel hebben geprobeerd om hun Russisch goud te verkopen, meestal diegenen die een kleiner aandeel bezaten, waardoor de impact kleiner zou zijn. Het Britse munthuis, Royal Mint, zei bijvoorbeeld dat het voor zo’n 40 miljoen aan Russisch goud bezat in zijn ETF, maar dat het dat had verkocht in maart. 

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.