Europa bespreekt mogelijke sancties op Russisch goud: “Moskou moet hoge prijs betalen voor zijn agressie”

De Europese Unie zal maandag bespreken hoe mogelijke sancties tegen Rusland verder kunnen worden aangescherpt. Op tafel ligt alvast een verbod op de aankoop van Russisch goud, wat in lijn zou zijn met de sancties die al door de economische grootmachten van de G7 zijn ingevoerd. Het is alweer het zevende sanctiepakket sinds Rusland buurland Oekraïne in februari binnenviel.

“Moskou moet een hoge prijs betalen voor zijn agressie”, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Het te bespreken sanctiepakket zal volgens haar onder andere een nieuw invoerverbod op Russisch goud betreffen en tegelijkertijd beter worden afgestemd op vergelijkbare pakketten van G7-partners.

Landbouwproducten worden vrijgesteld

Het nieuwe pakket moet daarnaast tonen dat Europa zijn sancties op geen enkele manier richt op de handel in landbouwproducten tussen Rusland en de rest van de wereld. Europese leiders willen namelijk meer duidelijkheid scheppen over de “precieze reikwijdte van sommige financiële en economische sancties”. Op deze manier kunnen bedrijven overal ter wereld Russische landbouwproducten importeren, zonder zich zorgen te hoeven maken over boetes.

Het Europese blok is bang te worden verweten dat zijn sancties aan de grondslag liggen van een mogelijke wereldwijde hongersnood.

Recentelijk hadden de leiders van de Afrikaanse Unie een ontmoeting met de Russische Vladimir Poetin, die stelde dat de westerse sancties verantwoordelijk zijn voor de voedselcrisis op het continent. De Europese leiders, samen met Oekraïne, zijn daarom druk bezig om de Afrikaanse landen ervan te overtuigen dat niet het Westen, maar Rusland de schuldige is van de voedseltekorten.

Eind vorige maand besloot de G7 te stoppen met het importeren van Russisch goud. “De maatregelen die we hebben aangekondigd, zullen de Russische oligarchen rechtstreeks treffen en het hart van Poetins oorlogsmachine raken”, zei Brits demissionair premier Boris Johnson toen in een verklaring.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20