G7 wil maximumprijs op Russische olie en verbod op aankoop van Russisch goud: “Maatregelen zullen hart van Poetins oorlogsmachine raken”

De Groep van Zeven (G7), de zeven vooraanstaande industriële landen en de EU, bespreekt tijdens een bijeenkomst in Duitsland een maximumprijs op Russische olie en een verbod op de aankoop van Russisch goud.

Tijdens de G7-top in Duitsland hopen de wereldleiders akkoorden te sluiten die Rusland verder economisch pijn moeten doen. Zo wil de groep een maximumprijs opleggen aan Russische olie en zou er al beslist zijn dat er geen Russisch goud meer gekocht mag worden.

De G7 wordt vertegenwoordigd door de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De vele sancties die het Westen al heeft opgelegd aan Rusland hebben Russisch dictator Vladimir Poetin er echter nog niet van weerhouden zijn oorlog in Oekraïne te staken.

Zinloos en barbaars

“De G7 zal aankondigen dat we de invoer van Russisch goud zullen verbieden, een belangrijke export die Rusland tientallen miljarden dollars oplevert”, zei Amerikaans president Joe Biden zondag in een tweet.

“De maatregelen die we vandaag hebben aangekondigd, zullen de Russische oligarchen rechtstreeks treffen en het hart van Poetins oorlogsmachine raken”, zei Brits premier Boris Johnson in een verklaring. “Poetin verspilt zijn slinkende middelen aan deze zinloze en barbaarse oorlog. Hij financiert zijn ego ten koste van zowel het Oekraïense als het Russische volk.”

Ook Frankrijk zou voor het verbod op Russisch goud zijn. Dat verbod moet volgens het land wel besproken worden binnen de EU, verneemt persagentschap Reuters van een kabinetsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron.

De vraag blijft of zo’n ban op de import van Russisch goud veel effect zal hebben. Wereldwijd zijn er namelijk voldoende afnemers voor het edelmetaal. Zo kocht Zwitserland in mei nog meer dan 3 ton goud van Rusland.

Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier die de G7-top voorzit, houdt zich wel sterk dat er positieve resultaten worden bereikt. “De top moet niet alleen de boodschap uitzenden dat de NAVO en de G7 meer dan ooit verenigd zijn, maar ook dat de democratieën van de wereld samen staan tegen het imperialisme van Poetin, net zoals ze dat doen in de strijd tegen honger en armoede”, aldus Scholz.

Meer