Duits bondskanselier Scholz vindt steun bij oppositie voor extra militaire uitgaven van 100 miljard euro

De Duitse regering en oppositiepartij CDU/CSU hebben beslist 100 miljard euro te investeren in de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht. Daarmee zou Duitsland de NAVO-grens van 2 procent van het bbp aan militaire uitgaven halen.

Zondagavond zijn de regeringspartijen van bondskanselier Olaf Scholz samen met oppositiepartij CDU overeengekomen om 100 miljard euro vrij te maken voor de modernisering van het Duitse leger. Dat bericht onder meer Deutsche Welle.

Grondwettelijke “schuldenrem”

Het voorstel om het defensiebudget met dat bedrag op te trekken, kwam al drie dagen na de Russisch invasie van Oekraïne. Op 27 februari zei Scholz een “speciaal fonds voor de Bundeswehr” te willen oprichten.

Het Duitse staatshoofd was toen al zeker van zijn stuk. “Van nu af aan zullen we elk jaar meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product in onze defensie investeren. Het doel is om een krachtige, ultramoderne Bundeswehr te hebben die in staat is om ons te beschermen.” Duitsland heeft daarom “vliegtuigen nodig die vliegen, schepen die varen en soldaten die goed zijn uitgerust”.

Daarover is na moeilijke onderhandelingen met de partij van voormalig bondskanselier Angela Merkel (CDU) nu dus een formeel akkoord bereikt. Duitsland zou daarmee in staat zijn om de NAVO-doelstelling van de 2 procent van het bbp te besteden aan defensie. En dat “gemiddeld over meerdere jaren”, zo blijkt uit een tekst ingekeken door persbureau AFP. Volgens de ramingen zou het fonds tot eind 2026 kunnen blijven bestaan.

De fondsen zullen worden gefinancierd met extra schuld. Om dat te bekomen zou een “schuldenrem” die grondwettelijk is vastgelegd, gelost moeten worden. Dat is de reden waarom Scholz’ regering de overeenkomst met de CDU/CSU gesloten heeft, zo kan ze een ruime meerderheid halen in de stemming van die grondwet in het parlement.

In een nieuwe wet, die nog moet worden opgesteld, zouden de details van het fonds en de financiering ervan worden bepaald.

De regering zou wel al onmiddellijk een initiatief starten om de aanschaf van wapens en andere militaire benodigdheden te versnellen. Die extra uitgaven worden volledig gefinancierd met nieuwe leningen.

Die Grünen, de Duitse groene regeringspartij, heeft bij de overeenkomst ook geëist dat het land een strategie moet optellen voor de versterking van de cyberveiligheid, de civiele defensie en de hulp aan overzeese partners, betaald uit de federale begroting.

Al jaren bezig met uitbreiden

Na de Koude Oorlog werd de omvang van de Duitse krijgsmacht aanzienlijk teruggebracht, van 500.000 troepen in 1990 tot 200.000 vandaag.

Maar Duitsland is nu al enkele jaren bezig met het uitbreiden van zijn legerbudget. In 2016 bedroeg het budget nog 1,15 procent van het bbp. In 2020 rezen de militaire uitgaven al tot 1,4 procent van het bbp.

(evb)

Meer