Iran en Rusland proberen Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

De Iraanse en Russische regering hebben gegevens van Amerikaanse stemmers onderschept en proberen mensen in een bepaalde richting te sturen. Daarvoor waarschuwden veiligheidsdiensten woensdagavond.

‘We kunnen bevestigen dat zowel Iran als Rusland kiezersgegevens heeft onderschept die kunnen gebruikt worden om valse informatie te sturen naar kiezers in de hoop dat dat verwarring veroorzaakt en het geloof in de democratie ondermijnt’, zei John Ratcliffe, de inlichtingenbaas van de VS, op een persconferentie.

Ratcliffe heeft zelfs weet van Iraanse mails ‘die kiezers willen intimideren, sociale onrust willen zaaien en president Donald Trump willen schaden’. Daarnaast zou Iran video’s de wereld insturen waarin gezegd wordt dat mensen kiesfraude kunnen plegen, zelfs vanuit het buitenland. ‘Dat is niet waar’, verzekerde Ratcliffe. ‘Onze kiessystemen zijn sterk en je kan er zeker van zijn dat je stem veilig is.’

Het is nog niet duidelijk of Rusland dezelfde tactieken toepast, maar het staat vast dat het land ‘net als in 2016’ gegevens heeft onderschept.

Proud Boys

Trump neemt het over twee weken op tegen de Democraat Joe Biden voor het presidentschap van de VS de komende vier jaar. In een aantal staten kan er op dit moment al vervroegd gestemd worden en buitenlandse mogendheden maken daar gebruik van.

Volgens een artikel van The Washington Post heeft Iran nog een aparte campagne opgezet waarbij het mails stuurt naar Democraten in naam van de extreemrechtse vereniging Proud Boys met de mededeling ‘stem voor Trump of we weten je te vinden.’

Uitslag niet aanvaarden

Ook FBI-directeur Christopher Wray sprak op de persconferentie. ‘We staan geen enkele buitenlandse invloed of criminele activiteit toe in onze verkiezingen. Onbevestigde beweringen moeten met de nodige scepsis bekeken worden.’

Los van het verlies van geloof in de democratie zijn de inlichtingendiensten ook bang dat het de hele verkiezing zal ondermijnen. Er is nu al vrees dat de verliezer de uitslag niet zal aanvaarden en als andere landen zich mengen in het proces gooit dat alleen maar kolen op het vuur van de verliezer.

In de nacht van donderdag op vrijdag om 3 uur Belgische tijd staat het laatste debat tussen Trump en Biden gepland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20