‘Inenten en gaan!’: Onderzoek gestart na klachten over Ryanair-campagne die aanzet tot reizen

Ryanair wordt onderzocht door de Britse reclamewaakhond nadat er meer dan duizend klachten binnenliepen over de opmerkelijke slogan waarmee de Ierse lagekostenmaatschappij uitpakt op zijn website: ‘Inenten en gaan!’.

Het Advertising Standards Agency (ASA), het Britse bureau dat waakt over eerlijke reclamevoering, heeft een formeel onderzoek geopend nadat het meer dan 1.600 klachten ontving over een Ryanair-campagne die lijkt te suggereren dat reizigers snel kunnen vertrekken zodra ze het coronavaccin hebben gekregen.

‘Vaccins komen eraan’, ‘inenten en gaan’ en ‘de zomer komt eraan’. Zo luiden de slogans op de website van Ryanair, naast promoties voor goedkope vluchten en een foto waarop een vaccinflesje en een spuit afgebeeld zijn. De luchtvaartmaatschappij lanceerde de omstreden campagne in de kerstperiode en ze loopt nog steeds, ondanks de recent aangekondigde derde nationale lockdown in het Verenigd Koninkrijk.

‘Misleidend, beledigend en onverantwoord’

Een ASA-woordvoerder zei aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat mensen bezwaar hebben tegen het feit dat de advertentie ‘op een misleidende manier suggereert dat het vaccin met succes uitgerold zal zijn over de hele bevolking tegen de lente/zomer en dat de reisbeperkingen tegen die tijd niet meer van toepassing zullen zijn’. 

De omstreden Ryanair-campagne zet kwaad bloed. Foto: Ryanair.com

Mensen die bij het ASA een klacht hebben ingediend zouden de reclame ook ‘beledigend en onverantwoord’ vinden. De woordvoerder voegde eraan toe: ‘In hun ogen bagatelliseert het de impact van de pandemie op individuen en de maatschappij.’

‘Advertenties niet feitelijk onjuist’

Ryanair ontkent daarentegen dat de advertenties feitelijk onjuist zijn, aangezien er nu twee vaccins zijn goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk, meldt het Amerikaanse persbureau AP. De luchtvaartmaatschappij zei ook dat boekingen zonder kosten kunnen worden gewijzigd.

De eerste Covid-19-vaccinaties zijn in verschillende Europese landen al gestart, waaronder België, maar het is waarschijnlijk nog maanden wachten alvorens het grootste deel van de bevolking ook effectief ingeënt is tegen het coronavirus. 

Lees ook: Ryanair vervoert 80 procent minder passagiers in eerste half jaar: ‘Politiek mismanagement’

Meer