Incassobureau Intrum waarschuwt: “Steeds meer tweeverdieners met grote betaalproblemen”

Guy Colpaert, de topman van incassobureau en schuldbemiddelaar Intrum Benelux, stelt vast dat zowel in België als in Nederland steeds meer gezinnen voor het eerst in hun leven met financiële problemen kampen en hun maandelijkse facturen niet meer kunnen betalen.

Guy Colpaert (foto Intrum)

Colpaert spreekt in een gesprek met BNR Nieuwsradio van “een nieuwe bandbreedte” van gezinnen die met betaalachterstanden kampen. Het gaat om gezinnen die nooit eerder financiële problemen hadden, en nu voor het eerst in minnelijke – en zelfs gerechtelijke – incassoprocedures verzeild zijn geraakt.

Volgens de Intrum-topman zien gerechtsdeurwaarders in België en Nederland “tweeverdieners die ze vroeger niet zagen”. Dat maakt de financiële problemen echter vaak alleen maar erger. “De bijkomende kosten van gerechtelijke incasso’s zijn een belangrijke oorzaak van een negatieve schuldenspiraal.”

De bron van de schuldengolf ligt bij de energiefacturen sinds vorige winter. Nog voor de Russische inval in Oekraïne waren de energieprijzen immers al flink gestegen. De eindafrekeningen leiden tot een toenemend aantal wanbetalers die hun onbetaalde energiefacturen opstapelen.

Afbetaalplannen

Colpaert roept de grote nutsbedrijven op om intenser met de armlastige gezinnen in dialoog te gaan en afbetaalplannen en overbruggingen af te spreken. Dat moet gerechtelijke incasso’s vermijden. “Zo kunnen we tegengaan dat de incidentele wanbetalingen overgaan in structurele financiële problemen.”

Met het winterseizoen in aantocht, waarschuwt hij voor een gevaarlijk sneeuwbaleffect als een gezin zijn betaalproblemen niet onder controle krijgt: na de onbetaalde energiefactuur dreigt dan mogelijk de onbetaalde telecomfactuur of huur, met uiteindelijk het wegzakken in armoede tot gevolg.

“Financiële duurzaamheid in de maatschappij moet veel sneller uitbreiden, zoniet krijgen we alleen maar meer verhalen van ellende en menselijk leed in de komende weken en maanden”, zegt Colpaert, net nu het politieke debat volop woedt over een mogelijke korting op de energiefactuur.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20