In Europa tonen bestuurskamers een grotere gendergelijkheid dan in de Verenigde Staten

In Europa hebben vrouwen in de bestuurskamers van het bedrijfsleven een beduidend grotere aanwezigheid dan in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een studie van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op een analyse van de bedrijven die in de Stoxx Europe 600 en de Amerikaanse S&P 500 staan ​​geregistreerd.

Bloomberg suggereert dat quota in dit verschil mogelijk een sleutelrol hebben gespeeld.

Vooruitgang

De onderzoekers stelden vast dat tijdens de maand augustus van dit jaar in de Stoxx Europe 600 gemiddeld bijna 37 procent van de zetels in de bestuurskamers door vrouwen werden ingenomen. In de Amerikaanse S&P 500 zakte dat aandeel echter naar 30 procent.

“Hoewel er in de loop van de jaren enige vooruitgang is geboekt, tonen de cijfers duidelijk aan dat volledige gendergelijkheid voorlopig nog altijd een onbereikbaar doel blijft”, stelt Bloomberg.

“Landen die hun bedrijven quota opleggen blijken volgens het Europees Instituut voor Gendergelijkheid in het algemeen beter in staat om een gendergelijkheid in de bestuurskamers te benaderen dan hun Amerikaanse tegenhangers.”

“De inspanningen van de Europese Unie om in al zijn lidstaten algemene quota te laten invoeren, zijn tot nu toe weliswaar vastgelopen, maar enkele grotere landen uit de regio – met inbegrip van Frankrijk, Duitsland en Italië – hebben op het vlak van gelijkheid eigen vereisten ingevoerd.”

Grotere druk

De onderzoekers merken wel op dat er op het gebied van beloning tussen mannen en vrouwen nog altijd een groot verschil blijft. Uit een rapport van Eurostat blijkt dat vrouwen in de Europese Unie twee jaar geleden gemiddeld 14,1 procent minder verdienden dan hun mannelijke collega’s. In Duitsland en Frankrijk bleek dat verschil zelfs nog groter.

“De druk voor gelijkheid neemt toe naarmate consumenten en investeerders aan het probleem een grotere aandacht besteden”, erkent Bloomberg. “Tegelijkertijd zorgen strengere regels ervoor dat de claims van bedrijven rond duurzaamheid beter worden gecontroleerd.”

“Europa heeft met zijn Sustainable Finance Disclosure Regulation de meest ambitieuze regelgeving ter wereld om investeringen in een duurzaam beleid op te volgen. Dit dwingt vermogensbeheerders hun claims op het vlak van duurzaamheid en gelijkheid te onderbouwen.”

Bloomberg merkt op dat een reeks grote Europese bedrijven het aantal vrouwen in hun bestuurskamers recent verder hebben opgevoerd. “De algemene vooruitgang blijft echter traag”, merkt het persbureau op. “Europese bedrijven hebben gemiddeld elf bestuurders, waarbij vier zetels door vrouwen worden ingenomen.”

(jvdh)

Meer