In Duitsland zijn migranten steeds vaker ondernemer

Een job zoeken? Duitsers met een migratie-achtergrond stampen er steeds meer zelf eentje uit de grond. Verhoudingsgewijs doen ze dat vaker dan autochtone Duitsers.

Een kwart van de bedrijven die in 2019 werden opgericht in Duitsland, wordt gerund door een Duitser met een migratie-achtergrond. Dat weet het weekblad The Economist, dat de cijfers opvroeg. Het gaat om zowat 150.000 zaken.

Migranten zijn namelijk meer geneigd om hun eigen zaak op te richten dan de autochtone Duitsers. Per 10.000 migranten, starten er 140 een eigen zaak. Bij de autochtone bevolking zijn er dat slechts 120.

Van gastarbeider tot ondernemer

Dat er bijzonder veel mensen met een migratie-achtergrond een eigen zaak starten, mag op zich niet verbazen. Duitsland heeft een zeer lange migratiegeschiedenis, van gastarbeiders tot vluchtelingen. Ongeveer een kwart van de Duitse bevolking heeft een migratie-achtergrond, of heeft minstens één ouder die niet in Duitsland geboren is.

Dan nog blijft het contrast wel opvallend. Daarnaast zit het aantal ondernemingen dat gerund wordt door immigranten in de lift. Het aantal steeg naar 773.000. Er zijn in totaal 3,2 miljoen autochtone ondernemers, maar daar is een daling van bijna 10 procent in de laatste tien jaar.

Hoe komt het nu dat juist die groep de ondernemingsmicrobe beet heeft? Volgens onderzoeker Armand Garcia-Schmidt van de Bertelsmann Foundation is het zeker zo dat Duitsers meer waarde hechten aan een vaste job.

De heilige graal van het vast contract

Volgens Garcia-Schmidt zijn veel Duitsers op de kar van het vast contract gekropen tijdens de jobhausse van de laatste tien jaar. Daarom wordt dat zowat de heilige graal van de arbeidsmarkt.

Migranten, die traditioneel minder toegang hebben tot die klassieke arbeidsloopbaan omdat ze niet met dezelfde kansen aan de startlijn verschijnen, moeten dus andere opties bekijken, zegt Garcia-Schmidt.

‘Een voorbeeld van zo’n andere optie is een eigen onderneming, maar dat blijft niet bij de clichés van een nachtwinkel of kebabzaak’, onderstreept Schmidt nog. ‘Ook in andere sectoren, zoals de medische of technologische sector, zijn er uitblinkers.’

Het beste voorbeeld is wellicht BioNTech, dat Ugur Sahin aan het roer heeft. Dat bedrijf zorgde samen met Pfizer voor het eerste westerse, werkende coronavaccin. Sahin is een Duits-Turkse immunoloog en hoogleraar.

Meer