IJsland wil als eerste Europese land mannenbesnijdenis verbieden

In IJsland moet het parlement beslissen over een wetsvoorstel dat besnijdenis bij jongens aan banden zou kunnen leggen. Wie toch nog een besnijdenis uitvoert, zou tot zes jaar cel kunnen riskeren. Besnijdenis is een praktijk die vooral bij joden en moslims voorkomt. Zij vrezen dan ook voor een beperking van de godsdienstvrijheid.

Eén man op drie is wereldwijd besneden, meestal om religieuze redenen. IJsland wil dat verbieden en besnijdenis enkel nog om medische redenen toelaten. Het kan beschouwd worden als een schending van de rechten van het kind volgens de Verenigde Naties. Besnijdenis bij vrouwen is in de meeste Europese landen al verboden, maar bij mannen zou IJsland voor een primeur kunnen zorgen.

Het wetsvoorstel benadrukt dat de besnijdenissen zonder verdoving, in niet-steriele omgevingen en vaak niet eens door dokters worden uitgevoerd. Het risico op een infectie is daardoor groot en dat kan zelfs tot de dood leiden. De wet wil het wel mogelijk maken om besnijdenis toe te laten van zodra een jongen de leeftijd heeft waarop hij zelf kan beslissen. In IJsland wonen amper 250 joden, dus de wet heeft geen invloed op een grote bevolkingsgroep. In andere Europese landen ligt het idee ook wel op tafel, maar nergens is er al een wet goedgekeurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20