Huisartsen verontwaardigd over oranje bestemmingen: ‘Het is groen of rood’

De huisartsenvereniging Domus Medica kant zich tegen het systeem met kleurencodes om te reizen. Vooral de oranje bestemmingen zijn een doorn in het oog. ‘Het is ofwel rood ofwel groen. Oranje bestaat niet’, klinkt het.

Vorige week werkten het Overlegcomité van regeringen en de expertengroep GEES de regels uit voor vakantiegangers die terugkeren uit risicozones voor het coronavirus. Meteen kwam er een stortvloed aan kritiek over de oranje zones, waarbij reizen sterk afgeraden is, maar het ook niet om een reisverbod gaat. Wie terugkeer van zo’n bestemming, wordt gevraagd om in quarantaine te gaan en een test te laten afnemen.

Maandagavond stond er op de reiswebsite van Buitenlandse Zaken te lezen dat een test en een quarantaine niet nodig zijn bij terugkeer uit een oranje zone. ‘Waakzaamheid voor symptomen’, dat volstaat ruimschoots. En dinsdagavond was de initiële boodschap – met een test en een quarantaine – er opeens terug. De overheid rekent dus weer op uw burgerzin om naar de huisarts te trekken.

‘Alle pedalen kwijt’

Alleen heeft die huisarts het intussen ook gehad met de onduidelijkheid. Dat blijkt uit het persbericht dat Domus Medica verspreid heeft. Onder de titel ‘Oranje zones: alle pedalen kwijt’ trekt de huisartsenvereniging fel van leer. ‘Heeft er iemand eigenlijk nog een idee wat men aan het doen is’, vragen de aangesloten huisartsen zich af.

‘Huisartsen kunnen zo niet verder werken. Wil er eindelijk iemand het roer in handen nemen en ons tenminste door de tweede golf proberen te leiden’, staat er te lezen. ‘Oranje bestaat niet. Ofwel moeten alle burgers die terugkomen uit een bepaald gebied een coronatest krijgen en twee weken in quarantaine gaan, ofwel niemand.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20