Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Verwarring compleet over oranje zones: nu toch weer testen en quarantaine aangeraden bij terugkomst

Logo Business AM
Coronacrisis

14/07/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Brussels Airport

Alsof er elke twaalf uur een aanpassing van de regels komt. Nu wordt u bij terugkomst van uw reis uit een oranje zone toch aanbevolen een Covid-test te krijgen en in quarantaine te gaan. Dat blijkt uit een update op de site van Buitenlandse Zaken.

Twisten over het protocol bij terugreizen uit oranje zones: Deze ochtend liet viroloog Steven Van Gucht nog optekenen dat, als u terugkeert uit een zogenaamde oranje zone, u zich niet moet laten testen. Ook een quarantaine is niet nodig. Enkel bij symptomen werd dat deze ochtend nog aangeraden. Maar die richtlijnen hielden maar enkele uren stand. De website van Buitenlandse Zaken geeft bij een update dinsdagnamiddag nu toch weer het advies om uzelf 14 dagen in quarantaine te houden en een coronatest te gaan bij terugkeer uit een oranje zone.

Opnieuw een ommezwaai: We zijn dus terug bij het oorspronkelijke protocol: quarantaine is aangeraden – maar niet verplicht – na een bezoek uit een oranje zone. Al mocht u in pakweg Luxemburg wel stoppen om te tanken, dat telt namelijk niet als een verblijf.

Oranje zone? Daar komt nog eens bij dat het voor veel mensen niet duidelijk is wat een oranje zone precies is. Er is namelijk een verschil tussen een oranje zone bij het inreizen en een oranje zone bij terugkomst.

 • Een oranje zone als u in België vertrekt: betekent dat u in het land zelf geconfronteerd kan worden met coronamaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan verplichte mondmaskers, gesloten restaurants en nachtclubs of een lokale, verplichte quarantaine.
 • Een oranje zone als u terugkomt: betekent dat België het land of de regio inschat als een medium- of hoogrisicogebied voor corona. De kans is dus groter dan in een groene zone dat u corona heeft opgelopen.

Voor die terugkomende oranje zone wordt u nu dus gevraagd, maar niet verplicht, om toch in quarantaine te gaan en een Covid-test te laten afnemen. Een volledige lijst van die oranje en rode zones kan u vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks