Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Huawei gaat Android vervangen door Russisch besturingssysteem Aurora”

Logo Business AM
Tech

16/06/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

epa07822085 Keynote speaker Richard Yu CEO of HUAWEI Consumer Group presents the new HUAWEI Kirin 990 5G processor, during a speech at the opening press conference of the Internationale Funkaustellung Berlin (IFA), an international consumer electronics fair, in Berlin, Germany, 06 September 2019. The IFA is the world's leading trade show for consumer electronics and home appliances and open for the general public from 06 to 11 September 2019. EPA-EFE/OMER MESSINGER

De Chinese smartphonemaker Huawei onderhandelt met het Russische Rostelecom over de mogelijke integratie van het besturingssysteem Aurora van deze laatste in zijn toestellen. Huawei verloor door een beslissing van de Amerikaanse overheid recent de toegang tot updates van Google Android.

Volgens welingelichte bronnen zouden de Russische telecomoperator Rostelcom en de lokale zakenman Grigory Berezkin de Chinezen hulp hebben aangeboden. Rostelcom en Berezkin zijn samen eigenaar van het bedrijf dat het Aurora mobiele besturingssysteem heeft ontwikkeld. Rostelcom is op zijn beurt voor meer dan 50% in handen van de Russische overheid.

De basis voor de eventuele samenwerking werd vorige week in Sint Petersburg gelegd ter gelegenheid van het Internationale Economische Forum. Guo Ping, de vice-voorzitter van Huawei, besprak er de eventuele switch met Konstantin Noskov, de Russische minister voor Digitale Ontwikkeling en Communicatie. Ook de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtsgenoot Poetin zouden het onderwerp tijdens hun recente samenkomst hebben besproken.

Huawei zou ondertussen al een aantal van zijn toestellen aan tests met Aurora hebben onderworpen. Indien die tests slagen staat weinig nog in de weg om het Aurora besturingssysteem in verschillende Huawei-modellen te installeren. Er gaan ook geruchten als zou Rostelcom een aantal Huawei-modellen gaan produceren, al is daar geen bevestiging van.

Wat is Aurora?

Aurora is een besturingssysteem op basis van de open-source technologie Sailfish dat werd ontwikkeld door het Finse bedrijf Joll. Het zijn voormalige toplui van Nokia die dat bedrijf hebben opgericht. In 2014 kocht de Russische miljardair  Berezkin zich in Jolla in en tekende hij een overeenkomst met het Russische ministerie van Communicatie om een Russisch besturingssysteem voor mobiele telefoons te gaan ontwikkelen. Sinds 2016 wordt dit project geleid door het Open Mobile Platform (OMP), dat eigendom is van Berezkin. In mei 2018 kocht Rostelecom dan 75% van OMP van Berezkin. 

Daarna raakte bekend dat Russische toplui werknemers van staatsbedrijven enkel nog smartphones met Russische besturingssystemen mogen gebruiken. In 2018 kreeg OMP dan de naam Aurora opgeplakt.

Indien het tot een samenwerking tussen Huawei en Aurora komt zou het om een eerder zeldzaam voorbeeld van Russische-Chinese coöperatie gaan. De door geopolitieke spanningen ingegeven ‘Russische pivot naar het Oosten’ is tot op vandaag vaak dode letter gebleken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks