Hoofdaandeelhouder HSBC wil bankgigant opsplitsen

Ping An, een Chinees investeringsconglomeraat dat ruim acht procent van de aandelen van megabank HSBC bezit, heeft zijn wens uitgesproken om het bedrijf op te splitsen. Daarmee moeten de huidige en toekomstige waarde en groei van de bank worden gegarandeerd.

Waarom is dit belangrijk?

HSBC is wereldwijd een van de grootste bankenholdings, en binnen Europa is enkel BNP Paribas nog groter. De bank is actief in 64 landen op vijf continenten, en zo'n 40 miljoen mensen mogen zich klant noemen.

Aziatische markt

HSBC zette de laatste jaren hard in op de Aziatische bankenmarkt, onder leiding van CEO Neil Quinn. Vorig jaar noteerde HSBC een totale omzet van 49,6 miljard dollar wereldwijd, waarvan 52 procent alleen al afkomstig was van de Aziatische tak. Zeker Hongkong, waar het bedrijf oorspronkelijk vandaan komt en vandaag nog steeds actief is op de beurs, is globaal gezien de grootste markt van HSBC. In 2016 waren er zelfs plannen om het hoofdkwartier te verhuizen, van Londen naar Hongkong. Een groot deel van de aandacht van het bedrijf gaat dus naar de uitbouw in China, maar ook de omliggende landen groeiden ondertussen uit tot een ware goudmijn voor de bank.

Net daarom wil Ping An het bedrijf opsplitsen: HSBC haalt het overgrote deel van zijn geld uit Azië, maar door de globale omvang van het bedrijf moet dat allemaal terug worden geïnvesteerd, in andere, minder succesvolle regio’s. Ook verschillende analisten geven aan dat een opsplitsing wel eens de juiste keuze kan zijn.

Chinese overheid

Belangrijk om daarbij te vertellen is de structuur van de Ping An-holding. Het investeringsconglomeraat is een privébedrijf, waarvan de aandelen terug te vinden zijn op verschillende effectenbeurzen, waaronder de Shanghai Stock Exchange en de Hang Seng Index. Terwijl het bedrijf voor een groot deel in handen is van andere bedrijven en particulieren, is ook de overheid van Shenzhen voor 5,27 procent eigenaar. De opsplitsing kan dus ook onderdeel zijn van een Chinese strategie, om de impact van westerse bedrijven op de regio te verminderen.

Het plan van Ping An werd lauw onthaald bij het bestuur van HSBC. “We geloven dat we de juiste strategie volgen en we focussen ons op het correct uitvoeren ervan”, schreef een woordvoerder van de bank aan persagentschap Reuters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20