Megabank HSBC optimistisch over wereldeconomie

De nettowinst van Britse kredietverlener HSBC is over het eerste kwartaal met 79 procent gestegen tegenover een jaar eerder. Dat heeft onder meer te maken met lager dan verwachte kredietverliezen tijdens de pandemie en betere groeivooruitzichten, waardoor de grootbank reserves ter waarde van 400 miljoen dollar weer kan vrijmaken.

Ook verhoogde HSBC haar wereldwijde groeiprognose voor dit jaar van 4,8 procent naar 5,6 procent, weet de Financial Times. ‘We zijn optimistischer dan we zelfs in februari waren’, liet CEO Noel Quinn vandaag optekenen. ‘We verwachten dat het bbp in élke economie waarin we actief zijn dit jaar weer zal aantrekken.’

‘In sommige markten, met name het VK en de VS, heeft de geleidelijk succesvolle uitrol van vaccins het staartrisico doen afnemen’, voegde financieel directeur Ewen Stevenson toe.

Azië

HSBC boekte sterke resultaten in Hongkong en op het Chinese vasteland, waar de bank naar gewoonte het grootste deel van haar winst behaalt. Met name op het gebied van vermogensbeheer werden er gouden zaken gedaan. Zo werd er in het afgelopen kwartaal voor 24 miljard dollar netto aan klantengeld aangetrokken.

De zakenbankdivisie rapporteerde een stijging van de inkomsten uit handel en advies, in lijn met de trends die eerder deze maand op Wall Street te zien waren.

Mede hierdoor steeg de nettowinst voor belastingen van de hele groep in het afgelopen kwartaal tot 5,8 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan de 3,3 miljard dollar die analisten hadden voorspeld.

Keerpunt na somber 2020

Het resultaat is een keerpunt na een somber 2020, toen banken kampten met extreem lage rentetarieven, een vertraging van de handel en de gevolgen van ongekende wereldwijde lockdowns. In dat jaar kelderde de jaarwinst van HSBC met 45 procent.

Stevenson was echter voorzichtig en zei dat ‘er nog steeds enorme risico’s zijn, met name nieuwe supervarianten die resistent kunnen zijn tegen vaccins’. Hij haalde het voorbeeld aan van de plotselinge toename van het aantal gevallen van Covid-19 in India en zei dat de bank nog steeds vasthoudt aan 70 procent van de voorzieningen voor verliezen op leningen die in 2020 zijn getroffen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20