Officieel: Chinese verzekeraar Ping An na 14 jaar geen aandeelhouder meer van Ageas

De Belgische verzekeringsgroep Ageas bevestigde maandag wat iedereen al vermoedde: zijn Chinese sectorgenoot Ping An is geen aandeelhouder meer.

Flashback naar november 2007: de toemalige Belgisch-Nederlandse groep Fortis verwelkomde de Chinese verzekeraar Ping An als belangrijke aandeelhouder. “Voor Fortis betekent de investering van Ping An de komst van een stabiele aandeelhouder en een betere toegang tot markten met een sterke groei, en dan vooral China”, klonk het toen.

Maar kort daarna was Fortis een van de multinationale financiële groepen die kapseisde tijdens de bankencrisis van 2008-2009. Fortis Holding werd grotendeels ontmanteld en herleid tot een Belgisch verzekeringsbedrijf, dat in 2010 omgedoopt werd tot Ageas.

FPIM

Ping An bleef uiteindelijk ruim veertien jaar aan boord als aandeelhouder, tot vorige week. Ageas zegt in een transparantiemelding dat het belang van Ping An gezakt is tot 0 procent, wat betekent dat de Chinezen, die behalve de jaarlijkse dividenden weinig plezier beleefden aan hun belegging, het hoofdstuk afsluiten en Ageas helemaal vaarwel zeggen.

Vorige week kondigde FPIM, de investeringsholding van de Belgische staat, aan een belang opgebouwd te hebben in Ageas. Toen al werd aangenomen dat FPIM het pakket van Ping An overgekocht had, aangezien de percentages (circa 6,3 procent van het kapitaal) overeenkwamen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.