Belgische overheid stapt in verzekeraar Ageas

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) neemt een belang in de verzekeraar Ageas. Dat melden de verzekeraar en de FPIM.

De FPIM neemt een belang van 6,3 procent in Ageas. “Als internationale verzekeringsgroep, zetten Ageas en zijn Belgische filiaal AG Insurance zich volop in om een actieve bijdrage te leveren aan de Belgische samenleving. Ageas is dan ook verheugd om vast te stellen dat de Belgische overheid met deze investering deze betrokkenheid en ook de toekomstmogelijkheden van de Groep erkent”, klinkt het in een persbericht van Ageas.

Strategie van FPIM

“Ageas is de grootste verzekeraar van het land en speelt een cruciale rol in het economisch weefsel van België, via de dekking van risico’s voor natuurlijke en juridische personen maar ook in de financiering van pensioenen en strategische infrastructuur voor het land”, voegt Koen Van Loo, CEO van Ageas, eraan toe in een reactie aan Belga.

Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel de investeringsmaatschappij betaalde voor het belang in Ageas. In een reactie aan De Tijd laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) weten dat eeze transactie perfect past in de investeringsstrategie van FPIM.

“De financiële sector is één van onze zes strategische investeringspijlers en we focussen op de slimme verankering van bedrijven die van strategisch belang zijn voor de economie van het land. Het laat ons toe om voor een lange termijn, strategische aandeelhouder te worden van Ageas en het bedrijf stevig in België te verankeren”, aldus de minister.

Gedeeltelijk in Chinese handen

Ageas laat in het persbericht weten dat er later nog een nieuw persbericht volgt met alle details over de deal. Het wacht nu op de officiële transparantieverklaring.

Ageas is in 2010 ontstaan,  in de nasleep van de Fortis-affaire. In tien jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale verzekeringsgroep, actief in Europa en Azië. De verzekeraar telt ongeveer 45.000 medewerkers. De verzekeraar is wel voor een deel in handen van het Chinese conglomeraat Fosun (10%). De Chinese Ping An Insurance bezit 5 procent. De verzekeraar is dus voor zo’n 15 procent in Chinese handen.

Meer