Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hongkong deelt 1.180 euro uit per inwoner om economie aan te zwengelen

Logo Business AM
Economie

26/02/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

De Hongkongse minister van Financiën (scherm) kondigde het stimuluspakket aan op woensdag tijdens de voorstelling van zijn begroting. (AP Photo/Vincent Yu)

De regering van Hongkong kondigde woensdagochtend aan dat ze 10.000 HKD (1.180 euro) zal storten op de rekening van haar zeven miljoen permanente inwoners. Zo wil de Chinese semi-autonome regio de economie opnieuw leven inblazen na een recessie die al meerdere maanden duurt.

De gift maakt deel uit van een stimuluspakket ter waarde van 120 miljard HKD (14 miljard euro) dat de ergste financiële crisis van Hongkong in meer dan tien jaar moet aanpakken.

Reservepot voor magere jaren

In tijden van groei bouwde Hongkong steeds aanzienlijke belastingreserves aan voor eventuele magere jaren. Uit die pot, die meer dan 1000 miljard HKD bedraagt, zal het nu putten voor de economie een hoognodige boost te geven.

De algemene schenking verkleint de reservepot met 71 miljard HKD, maar de autoriteiten rekenen er uiteraard op dat de burgers een groot deel van hun toelage terug in de lokale economie zullen pompen.

De economie van Hongkong moest het afgelopen jaar verschillende zware klappen incasseren: De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, maanden van protesten tegen Chinese inmenging en nu de corona-epidemie hebben er zwaar ingehakt.

Andere stimuli

Er werd dan ook een omvangrijk stimuluspakket aangekondigd: behalve de donatie worden ook de inkomstenbelasting en de lonen verlaagd. Er worden leningen met een lage rente aangeboden voor bedrijven die het moeilijk hebben om de salarissen van hun werknemers te betalen, en dergelijke meer.

Het zijn vooral de sectoren retail, toerisme, horeca en entertainment die door de recessie getroffen worden. Het aantal faillissementen is toegenomen, alsook het aantal werklozen, dat traditioneel zeer laag is in de voormalige Britse kolonie.

De economische malaise maakt het aanblijven van regeringsleider Carrie Lam zeer moeilijk, die enorm onpopulair is na bijna een jaar van protesten tegen het Hongkongse establishment.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton