Coronavirus: Europese beurzen houden stand, Voka wil meldpunt voor bedrijven

Het coronavirus schurkt tegen de Belgische grens aan. En in Tenerife moeten de Belgen in het afgesloten hotel twee weken in quarantaine blijven. Volg hier alle ontwikkelingen rond de verspreiding en gevolgen van Covid-19.

Laatste update: 18.30 uur

  • De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten geopend. Er is een klein herstel na de zware verliezen van de afgelopen dagen. Ook de Bel20 slaagde erin om stand te houden, want ze eindigde 0,05 procent hoger dan dinsdag.
  • Intussen vraagt ondernemersorganisatie Voka aan de Belgische overheden om een meldpunt voor bedrijven op te richten. Daar moeten ze terecht kunnen met hun vragen en zorgen. ‘Het is onduidelijk voor bedrijven hoe ze een eventuele besmetting moeten aanpakken, bijvoorbeeld wie ze moeten verwittigen’, stelt voorzitter Hans Maertens.
  • Een eerste geval in Zuid-Amerika: een 61-jarige man uit Brazilië, die onlangs in Noord-Italië was, is besmet met het coronavirus.
  • Voor het eerst is het aantal besmettingen op dagbasis groter buiten China dan in het land zelf. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgesteld. De WHO geeft ook aan dat de toename van besmettingen ‘zeer zorgelijk is’, maar dat het virus niet uitgroeit tot een pandemie. Indammen is nog steeds mogelijk, zegt de chef.
  • In Frankrijk is de eerste dode gevallen. Een man van 60 overleed in Parijs. In Picardië is een 47-jarige man met het virus in kritieke toestand. Ook in de Elzas is er een nieuwe patiënt bijgekomen. In Frankrijk waren al 20 gevallen van het virus.
  • Ook in de regio Lombardije in het noorden van Italië, waar het virus zich afgelopen weekend razendsnel verspreidde, blijft het aantal besmettingen stijgen. De dodentol staat daar intussen op 12.
  • Verschillende Europese landen rapporteren infecties van mensen die naar de regio getrokken waren. Naast Zwitserland en Duitsland, rapporteerden ook Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk en Spanje nieuwe gevallen bij mensen die onlangs Italië hadden bezocht.
  • In Tenerife zitten een aantal Belgen nog steeds vast in een hotel waar een coronadiagnose is gevallen. Zij moeten twee weken in afzondering, uit voorzorg. Het gaat al zeker om 110 Belgische reizigers die via TUI boekten, maar het kunnen er meer zijn. ‘Mogelijk hebben ook Belgen individueel geboekt’, klinkt het bij Binnenlandse Zaken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20