Aanhoudende protesten duwen Hongkong in een recessie

Hongkong is in een recessie terecht gekomen. De reden voor de problemen zijn te vinden bij de protesten tegen de overheid die de stad de voorbije vijf maanden heeft gekend. Dat heeft Paul Chan, minister van financiën van de stad, in een rapport gezegd. Onder meer het toerisme is zwaar getroffen. Daarentegen houdt de financiële markt van Hongkong voorlopig nog relatief goed stand.

‘De protesten hebben de economie van Hongkong zwaar geraakt,’ aldus Paul Chan. ‘Door die problemen zal de stad voor het tweede kwartaal op een rij een economische inkrimping kennen. Dat is de definitie van een recessie.’

Toeristen

‘De overheid had erop gerekend dat Hongkong dit jaar een economische groei van maximaal 1 procent zou kennen,’ benadrukt Chan. ‘Het is echter heel onwaarschijnlijk dat het vierde kwartaal de geleden schade alsnog zal kunnen goedmaken.’

De economie van Hongkong heeft de voorbije maanden met verschillende uitdagingen moeten afrekenen. In de eerste plaats heeft de stad geleden onder de aanhoudende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Bovendien was er de invloed van de Chinese economische vertraging. Die problemen zijn echter nog verergerd door de protesten, waaraan ook geen einde lijkt te komen. 

Talloze gewelddadige botsingen tussen politie en demonstranten, vaak in populaire winkelwijken en toeristische gebieden, hebben een groot aantal potentiële bezoekers aan de stad aangezet om Hongkong te mijden. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden in Hongkong 37 procent minder toeristen geteld dan dezelfde periode vorig jaar.

Beurs

Er is volgens Chan weinig kans dat de situatie de laatste drie maanden van het jaar nog zou kunnen verbeteren. Ook de retailsector heeft in de klappen moeten delen. Winkels kregen niet alleen minder bezoekers over de vloer, maar vele uitbaters dienden hun zaak door de onlusten ook geregeld te sluiten.

De financiële markt van Hongkong lijkt voorlopig echter nog steeds stand te houden. De Hang Seng Index staat nog altijd 4 procent hoger dan vorig jaar.

De politieke crisis blijkt nog niet tot een grotere terughoudendheid te hebben geleid bij de investeerders, die Hongkong nog steeds bestempelen als een cruciale toegangspoort tot de Aziatische markt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20