Geweld in Hong Kong escaleert

In Hong Kong trekt de rook op na opnieuw een weekend aan heftige manifestaties. Een treinstation vatte vuur, de politie zette het waterkanon in.

Zeventien weekends al staat Hong Kong in brand: sinds 9 juni verzamelen wekelijks miljoenen mensen rond Victoria Park en in de straten van Hongkong. De autoriteiten proberen al weken om die protesten tot Victoria Park te beperken, maar de manifestanten vonden opnieuw hun weg naar de stad.

Rubberen kogels, traangas

Tegelijk zijn de ordediensten een versnelling hoger geschakeld. De politie heeft het vooral op de frontlinie van de demonstranten gemunt. Traangaspatronen en het waterkanon hebben een blauw verfbad gekregen zodat de geraakte manifestanten herkenbaar blijven. Er zijn ook rubberen kogels gebruikt, een agent vuurde een waarschuwingsschot in de lucht af.

Treinstation in Hongkong vat vuur na demonstraties
Treinstation in Hongkong vat vuur na demonstraties – EPA

Het is geen toeval dat die protesten net dit weekend uit de hand lopen. Vorig weekend herdacht Hong Kong de vijfde verjaardag van de paraplubeweging. Die studentenprotesten pleitten voor meer transparantie tijdens de verkiezingen in Hong Kong.

Zeventigste verjaardag van China

Tegelijk viert de Volksrepubliek China ook zijn zeventigste verjaardag. Dat is een extra pijnpunt voor de manifestanten. Het is net tegen de inmenging van die Chinese staat dat de protesten ontstaan zijn. Door de starre houding van zowel betogers als de machthebbers in Hong Kong blijft ook het geweld escaleren.

Maandag raakte ook bekend dat Chang Tong-kai, de man die aan de basis ligt van de manifestaties, wordt vrijgelaten. Tong-kai wordt in Taiwan verdacht van de moord op zijn zwangere ex-vriendin Phoon Hiu-wing. Er is echter geen uitleveringsverdrag tussen Taiwan en Hong Kong.

Waarom protesteert Hong Kong?

De regeringsleiders van Hong Kong pleiten voor een individuele beoordeling van uitleveringszaken, maar dat betekent ook dat gevangenen uitgeleverd kunnen worden aan China. Het gerechtssysteem in China wordt echter bestuurd door de Communistische Partij. De bewoners van Hong Kong vrezen dan ook voor verdere inmenging van China en zetten protestacties op poten.

Intussen gaat het protest al zijn zeventiende week in, met nog geen oplossing in zicht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20