Opnieuw hogere spaarrentes: spaarboekjes traditionele banken moeten nog altijd de duimen leggen voor die van de internetbanken

De strijd om de spaarders is er één die zich voornamelijk afspeelt tussen de internetbanken. MeDirect is de jongste bank die (opnieuw) de rentes op enkele spaarformules optrekt.

Waarom is dit belangrijk?

Talloze banken hebben de voorbije maanden de spaarrentes opgetrokken. In totaal zijn er al meer dan twintig spaarboekjes die minstens 1 procent in het laatje brengen. En die teller loopt verder op.

In het nieuws: De internetbank MeDirect verhoogt morgen voor de vierde keer in slechts vier maanden tijd de rente op een aantal spaarboekjes.

 • De basisrente op de Dynamic-rekening stijgt van 0,65 naar 0,8 procent en de getrouwheidspremie van 0,2 naar 0,25 procent. Daarmee komt het totaalrendement uit op 1,05 procent.
 • Ook de Fidelity-rekening brengt vanaf 7 februari meer op. De basisrente stijgt van 0,2 naar 0,3 procent en de getrouwheidspremie van 1 naar 1,2 procent. Daarmee komt de totaalrente uit op 1,5 procent.
 • Door de rente op de Fidelity-rekening te verhogen, heeft MeDirect de op een na meest lucratieve spaarrekening op de Belgische markt. Enkel Vision Max van Santander Consumer Bank brengt meer op (1,6 procent). Je krijgt de spaarvergoeding (op Vision Max) enkel wanneer er tussen 125.000 en 200.000 euro op je rekening staat. In alle andere gevallen daalt de spaarrente tot 0,85 procent.

Strijd om de spaarder

Overzicht: Na de renteverhogingen van MeDirect zullen vijf van de zes meest lucratieve spaarboekjes in handen zijn van de internetbanken.

 1. Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,6 procent.
 2. Fidelity-rekening vann MeDirect: 1,5 procent.
 3. Extended van Aion Bank: 1,5 procent (enkel voor abonnees bij de neobank).
 4. Tempo Sparen van ING: 1,4 procent (maximaal 500 euro per maand).
 5. Vision+ van Santander Consumer Bank: 1,4 procent.
 6. Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 1,4 procent

Meer renteverhogingen in de maak? De renteverhogingen van MeDirect volgen kort na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

 • ECB-voorzitter Christine Lagarde kondigde vorige week een verhoging met 50 basispunten aan.
 • Door die wijziging bedraagt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de nationale centrale banken – voortaan 2,5 procent. Ze hebben dus meer ruimte om hun klanten een hogere spaarvergoeding te geven. We sluiten daarom niet uit dat nog meer financiële instellingen de komende weken zullen uitpakken met hogere spaarrentes.
 • Tijdens de toelichting van het rentebesluit zei Lagarde overigens dat het “de intentie” is om de rente in maart opnieuw met 50 basispunten te verhogen.

(mah)

Meer