Hoge inflatie VS is “stoot in de maag van de Fed”, zeggen economen

De Amerikaanse inflatie is gestegen tot 7,5 procent, of het hoogste peil in veertig jaar, zo raakte donderdag bekend. Dat zet forse druk op de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed).

Waarom is dit belangrijk?

Om de inflatie tegen te gaan, is de Fed al enige tijd van plan het monetaire beleid aan te scherpen en de rente te verhogen. De vraag die de markten en economen nu bezighoudt, is in welke mate dat moet gebeuren.

In maart zal de rente worden verhoogd, dat is een zekerheid, maar analisten rekenden op een verhoging met 0,25 procent. Na het inflatierapport zou het best wel eens 0,5 procent kunnen zijn. “De Fed heeft dit cijfer als een stoot in de maag ontvangen”, zei Nathan Sheets, wereldwijd hoofdeconoom bij Citi Research, tegen CNBC.

“We gaan een steeds agressievere Federal Reserve zien. En ik denk dat het na de inflatiegegevens van donderdag duidelijk is dat er 50 basispunten voor maart op tafel moeten komen.” Dat is misschien niet eens genoeg, zei hij. De Fed heeft sinds 2000 en de internetzeepbel niet meer zo’n verhoging doorgevoerd.

De econoom vreest vooral voor de toekomst: “Wat zullen we de rest van het jaar moeten doen om de inflatie onder controle te houden? Want het lijkt niet vanzelf weg te gaan.”

Goldman Sachs en Bank of America denken zelfs aan maximaal zeven renteverhogingen volgend jaar. Zeven verhogingen van 25 basispunten. Tot nu toe hadden ze het over vijf verhogingen.

De voorzitter van de St. Louis Federal Reserve Bank gaat zelfs verder en spreekt over een noodzakelijke verhoging met 100 basispunten in juli.

Loon-prijsspiraal

De Fed staat, net als de ECB (Europese Centrale Bank), voor een dilemma: inflatie bestrijden zonder een economie af te remmen die nog steeds verzwakt is door de coronacrisis, de crisis in de toeleveringsketen en de energieprijzen. Onevenredig optreden zal de economie meer kwaad dan goed doen. Dit alles tegen een achtergrond van vertragende stimuleringsmaatregelen.

In de VS leidt de algemene stijging van de lonen tot een loon-prijsspiraal die op zijn beurt leidt tot inflatie, een soort vicieuze cirkel.

De markten van hun kant haten onzekerheid. Beleggers zouden zeker niet blij zijn met te veel renteverhogingen. Het zijn immers de extreem lage rentevoeten van de laatste jaren die de spaarders ertoe hebben aangezet risico’s te nemen op de markten en te beleggen.

Hoe dan ook, Wall Street eindigde donderdag in het rood. En het waren opnieuw de technologieaandelen die het meest te lijden hadden, met een daling van de Nasdaq met 2 procent.

(am/evb)

Meer