Hoewel bij wet verboden denken 4 op elke 10 Europeanen dat de ‘financiering van overheden’ een kerntaak van de ECB is

In Italië en Spanje denkt meer dan de helft van de ondervraagden dat een van de taken van de Europese Centrale Bank erin bestaat overheden te financieren. Hoewel dat de centrale bank bij wet verboden is, zegt maar liefst 39 procent van de Europeanen dat dit de taak van de ECB is. Ook in Griekenland en België denkt een groot deel van de bevolking dat, blijkt uit het laatste economisch bulletin van de bank. De enquête werd in mei 2021 gehouden, maar wordt pas nu gepubliceerd.

Europeanen hebben sterk uiteenlopende – en vaak onjuiste – ideeën over de functies van de ECB. Zo denken vele ondervraagden in Duitsland, Oostenrijk en Oost- en Baltische landen dat de rol van de ECB erin bestaat de wisselkoers te stabiliseren. Dat terwijl de Amerikaanse schatkist Duitsland, Ierland en Italië op een controlelijst van wisselkoersmanipulatoren heeft staan.

Europeanen hebben weinig begrip voor de taak van de Europese Centrale Bank. “Verwarring over de taken van de ECB is wijdverbreid”, staat er te lezen. Gevraagd naar de taken en doelstellingen van de centrale bank, antwoorden respondenten vaak met mandaten die helemaal niet tot de taken van de bank behoren.

Hoewel het de centrale bank bij wet verboden is overheidsuitgaven te financieren, zegt maar liefst 39 procent dat dit de taak van de ECB is. Nog meer mensen denken dat het de taak van de ECB is “landen in de eurozone in financiële moeilijkheden te helpen”. Ook “de wisselkoers van de euro te stabiliseren” scoort – verkeerdelijk – hoog.

Toch zegt 64 procent dat het waarborgen van prijsstabiliteit – met andere woorden de inflatie in toom houden – de taak van de ECB is. Daarmee wordt het mandaat van de centrale bank wel correct omschreven.

55 procent is “niet geïnteresseerd” in het beleid van de ECB

Uit de enquête blijkt ook dat 87% van de respondenten wel eens van de ECB heeft gehoord, maar dat 55% aangaf niet geïnteresseerd te zijn in de ECB en haar beleid. Dienovereenkomstig is de zelfbeoordeling van de respondenten inzake hun kennis over de taken en doelstellingen van de ECB alarmerend laag. Op een schaal van 1 tot 10 beoordeelden de respondenten hun eigen kennis gemiddeld op 4,1.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20