Fed zou rente kunnen verhogen met half procentpunt per keer

De Amerikaanse Federal Reserve zou een renteverhoging met een half procentpunt kunnen uitvoeren indien de inflatie hardnekkig blijft stijgen.

De Fed overweegt een renteverhoging van halve procentpunten per keer om een stijgende inflatie te counteren. Dat liet een vooraanstaande Amerikaanse centrale bankier vrijdag weten aan The Financial Times (FT). 

Dit kan overigens betekenen dat de geldmarktrente op de dit jaar nog zeven resterende beleidsvergaderingen van de Fed verhoogd kan worden met enkele procenten. Dat is volgens FT het dubbele van wat gebruikelijk is en een noodmiddel dat het financiële instituut al zo’n twee decennia niet meer zou bovengehaald hebben.

“Elke optie ligt op tafel bij elke vergadering”

Sommige centrale bankiers zien echter nog een andere aanpak werken. Volgens Raphael Bostic, directeur van de Fed-branche in Atlanta, zouden drie verhogingen met een kwart procentpunt mogelijk zijn. De eerste daarvan zou doorgevoerd worden in maart, liet hij optekenen door FT. Maar ook Bostic sloot een meer assertieve aanpak niet uit, indien economische gegevens zouden uitwijzen dat dit vereist is.

“Elke optie ligt op tafel voor elke vergadering. Als de gegevens zeggen dat de dingen zich zo hebben ontwikkeld dat een verhoging van 50 basispunten nodig is, dan zal ik daar naar kijken. Als het zinvoller is om in opeenvolgende bijeenkomsten te verhogen, dan zal ik me daarmee op mijn gemak bij voelen”, zei Bostic vrijdag tegen de zakenkrant.

Bostic had overigens nog een interessante opmerking over hoe de zakenwereld het gebrek aan initiatief om de inflatie te temperen, bekijkt. “Ik denk dat er een beeld is ontstaan dat we een aantal vergaderingen hebben waar we echt niets doen en dat er geen mogelijkheid is om actie te ondernemen. Dat is gewoon nooit mijn mentaliteit geweest”, aldus Bostic.

Soepel geldbeleid om de coronaschokken op te vangen

Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zou het financiële instituut echter “nederig en behendig” te werk gaan om het soepele geldbeleid dat de Fed aanhield tijdens de Covid-pandemie af te bouwen. Dat beleid zou noodzakelijk geweest zijn om de economie te beschermen voor de schokken van de coronamaatregelen.

De nieuwe havikachtige houding van de Fed heeft de wereldwijde financiële markten wel al stevig door elkaar geschud, wat deze maand leidde tot volatiliteit en verliezen op de beurs en binnen de cryptomarkt. De meeste brokers verwachten op dit moment nog een renteverhoging van een kwartpunt per keer dit jaar, met in totaal vijf verhogingen.

Bostic wuifde de nervositeit op de markten echter weg. Volgens hem is dat een natuurlijke reactie op de Fed die zijn steun voor de economie begint af te bouwen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.