Goldman Sachs verwacht 4 renteverhogingen van de Fed

De Amerikaanse Federal Reserve zal dit jaar de rente vier keer verhogen en al in juli zijn balans afbouwen, denkt investeringsbank Goldman Sachs.

Pijlsnelle ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt en een aantal “havikachtige” signalen in de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve suggereren dat de centrale bank snel af wil van de torenhoge inflatie. Dat schreef Jan Hatzius van Goldman Sachs in een bericht dat persbureau Bloomberg kon inkijken.

“Wij vervroegen daarom onze prognose van een markuitstroom van december naar juli, met het risico dat het zelfs vroeger kan gebeuren”, zei Hatzius. Daarbij wijst de hoofdeconoom van de bank op het feit dat de Amerikaanse inflatie, met meer dan 6 procent, ver boven de doelstelling van de centrale bank ligt. 

Daarom verwacht de bank dat de Fed de rente niet enkel driemaal zal optrekken, zoals het instituut zelf aankondigde, maar wel vier renteverhogingen zal doorvoeren. “Wij blijven uitgaan van een renteverhoging in maart, juni en september, maar hebben daar nu een renteverhoging in december aan toegevoegd”, stipt Hatzius aan.

Activa ter waarde van 8,8 biljoen dollar

In de notulen van de laatste Fed-vergadering van december geven de centrale bankiers inderdaad aan dat ze zich voorbereiden op een snelle normalisering van het voorheen uitzonderlijk soepele monetair beleid. Vorige keer dat de Fed op de rem ging staan, bestond de strategie erin om het monetaire beleid te verstrakken om te voorkomen dat de Amerikaanse economie overhitte door een ongezonde inflatie en een hoge werkgelegenheid. We weten ook dankzij de notulen dat het waarschijnlijk is dat de Fed zijn eigen balans van activa, ter waarde van 8,8 biljoen dollar, sneller zal afbouwen dan eerder verwacht.

Ondertussen is het werkloosheidscijfer in de VS gedaald tot onder de 4 procent en zijn de lonen van de Amerikanen vorige maand gestegen: het gevolg van een krappe arbeidsmarkt.

Goldman Sachs behoudt daarom een prognose van 2,5 tot 2,75 procent voor de kredietrente. “Zelfs met vier renteverhogingen ligt onze prognose slechts bescheiden boven de marktprijzen voor 2022, maar het verschil wordt in de daaropvolgende jaren aanzienlijk groter”, voert Hatzius aan.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.