Hoe veilig is een internetspaarrekening?

Vandaag de dag is internetsparen niet alleen erg toegankelijk, maar ook tijdbesparend en rendabel. Toch vragen mensen zich af of het gebruik van een internetspaarrekening wel veilig is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we het internetsparen voor je onder de loep genomen.

Hogere rente bij internetsparen

De rente op een internetspaarrekening is dikwijls hoger dan op een reguliere spaarrekening omdat de kosten voor de financiële instelling lager zijn dan bij reguliere spaarmethoden. Zo is er voor internetbankieren bijvoorbeeld geen bankkantoor nodig om geld te beheren. Het ontbreken van een bankkantoor kan echter ook voor een wat onveilig gevoel zorgen bij spaarders omdat de financiële instelling zo ongrijpbaar lijkt.

Wat is een betrouwbare bank?

Op de eerste plaats dient een betrouwbare bank te beschikken over een bankvergunning en onder toezicht te staan van de Nationale Bank van België. Verder moet een bank ervoor zorgen dat hun dienstverlening is gericht op het veilig renderen van je spaargeld. Een grote naam of bekendheid van een bank is dan ook niet altijd een garantie voor betrouwbaarheid. Goed toezicht op de bank vormt daarentegen wel een degelijke garantie voor de veiligheid.

[table id=4 /]

Zodra een bank regelmatig wordt gecontroleerd dan weet je bovendien zeker dat je ook kunt rekenen op een compensatie bij een eventueel faillissement van de bank. Dit depositogarantiesysteem heeft betrekking op alle financiële instellingen die over een eigen bankvergunning beschikken. De garantieregeling is geldig per persoon en per bank, en dus ongeacht het aantal rekeningen dat iemand bezit.

Veilig beheren van internetspaarrekeningen

Zelf kun je eveneens veel doen om het internetsparen veilig(er) te maken. Op de eerste plaats kun je je bank vragen welke stappen worden ondernomen om je spaargeld en je identiteit te beveiligen tijdens de opening en het beheer van een internetspaarrekening. Een bank zal dan immers vaak een aantal persoonlijke gegevens nodig hebben om de spaarrekening te kunnen openen. Daarnaast is het enkel mogelijk om geld van een tegenrekening te gebruiken bij de opening van een internetspaarrekening. Vanaf deze internetspaarrekening kun je dan eveneens alleen naar je eigen tegenrekening geld overschrijven.

Zelf veilig internetbankieren

Door enkele eenvoudige maatregelen te treffen, kun je zelf veilig internetbankieren bevorderen. Zo is het essentieel om je computer goed te beveiligen tegen virussen en alleen software van vertrouwde afzenders te downloaden en te installeren.

Veilig internetbankieren, kan verder alleen als je gebruikmaakt van een veilige verbinding. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om het certificaat van de website te controleren. Veilige verbindingen worden door internetbrowsers aangeduid met een symbool van een hangslotje in de statusbalk. Dubbelklikken op dit hangslotje zal je de naam van de certificaathouder laten zien. De naam dient overeen te komen met de naam van de financiële instelling waar je je (spaar)rekening onder hebt gebracht.

Uiteraard kun je zelf ook het webadres van een internetrekening controleren. Doorgaans begint dit met https. De extra ‘s’ duidt op de Engelse term voor beveiligd: secure. Zodra de website anders oogt dan je gewend bent, ga dan niet verder maar neem direct contact op met de bank. Door bovendien regelmatig de meest recente versie van je internetbrowser te installeren, kun je gebruikmaken van de meest actuele beveiligingstechnieken.

Geheim wachtwoord

Voor het gebruik van internetbankieren is een geheim wachtwoord nodig. Dit wachtwoord dient ook echt geheim te blijven. Deel dit dus niet met anderen (dus ook niet met zogenaamde medewerkers van de bank die je online- of telefonisch benaderen omdat dit altijd phishing betreft) en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor je online bankzaken als voor je andere internetactiviteiten. Het gebruik van bekende combinaties, zoals geboortedatum of voornaam, is eveneens af te raden.

Meer