Hoe word je (snel) rijk? Ontdek het in dit stappenplan!

Iedereen wil graag rijk worden, maar voor veel mensen lijkt dit op het eerste zicht een niet realiseerbare droom te zijn. Toch kan dat in de praktijk zomaar heel wat gunstiger uitpakken. Wist je namelijk dat kan leren om rijk te worden? Door gebruik te maken van de juiste, financiële informatie is het namelijk mogelijk om niet alleen een mindset, maar ook de nodige discipline te creëren die je kan helpen bij het realiseren van jouw financiële groei. Wil jij ook graag leren hoe je rijk kan worden? Houd dan zeker rekening met de onderstaande informatie.

1. Rijk worden; de basis

Vooraleer we dieper ingaan op enkele concrete tips die je kunnen helpen om rijk te worden, is het belangrijk om een aantal zaken in het achterhoofd te houden. In eerste instantie zal je namelijk moeten leren dat er zich bepaalde veranderingen zullen opdringen in je levensstijl. Bovendien zal je nog meer aandacht moeten besteden aan je inkomsten en financiële gewoonten dan voorheen reeds het geval was. Tot slot, verwacht niet om op korte termijn rijk te worden, tenzij je er natuurlijk in slaagt om de loterij te winnen. Echter, door rekening te houden met de tips die worden gegeven op deze pagina, is het wel mogelijk om over de lange termijn een vorm van financiële zekerheid te realiseren. Rijk worden is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan alleen maar zoveel mogelijk sparen. Rijkdom wordt gecreëerd, maar dat neemt niet weg dat sparen wel van cruciaal belang is, wil je zowel op korte als op lange termijn niet geconfronteerd worden met financiële problemen.

2. Hoeveel geld heb je nodig om echt rijk te zijn?

Veel mensen stellen zich in eerste instantie de vraag hoeveel geld ze nu precies nodig hebben om rijk te zijn. Dit is een vraag waar we niet zomaar een antwoord op kunnen geven. Het is namelijk zo dat het antwoord op deze vraag in de praktijk altijd afhankelijk is van bijvoorbeeld de levensstandaard waarover je beschikt of die je wil gaan hanteren. Iedereen die rijk wil worden, heeft dan ook steeds een bepaald, concreet doel voor ogen. Concreet betekent dit: wil je bijvoorbeeld rijk worden om financieel onafhankelijk te zijn of wil je rijk worden om over een bepaalde status te kunnen beschikken? Dit is een zeer belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen. Het antwoord op deze vraag zal uiteindelijk voor een zeer groot deel bepalend zijn voor het exacte bedrag waar je nood aan hebt om echt rijk te kunnen zijn.

3. Wees je bewust van de achterliggende theorie

Er zijn in het leven heel wat verschillende zaken die je kan leren. Mensen leren andere talen, leren muziekinstrumenten bespelen en ga zo maar door. Rijk worden is wat dit betreft niet verschillend en is bijgevolg eveneens iets dat je kan leren. Net zoals bij het aanleren van een nieuwe taal is het echter van belang om de achterliggende theorie te kunnen en te begrijpen. Kan je binnen een bepaalde taal geen onderscheid maken tussen de verleden tijd en de tegenwoordige tijd? Dan is de kans groot dat je de taal nooit goed zal kunnen spreken. Min of meer hetzelfde geldt ook voor rijk worden. Ben je je bewust van de achterliggende filosofie achter rijk worden? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat niets nog in de weg moet staan om je dromen waarheid te kunnen doen worden.

4. Leer de regels om rijk te worden

Het spreekt voor zich dat rijk worden geen vak is welke op school wordt aangeboden. Het is dan ook niet iets dat elk kind met de paplepel wordt meegegeven, in tegendeel. Zo hoeven de belangrijkste richtlijnen om rijk te kunnen worden helemaal niet zo vergezocht worden. We hebben er alvast enkele voor je op een rijtje gezet:

  1. Stem je doelstelling af op je reële financiële mogelijkheden;
  2. Houd er rekening mee dat schulden nooit gunstig zijn voor je financiële toekomst;
  3. Probeer mogelijke fiscale voordelen, zoals pensioensparen, optimaal te benutten;
  4. Hanteer een beperkte levensstandaard die je langzaam maar zeker opwaardeert;

Veel van deze basisregels zullen bij vele mensen wat vervelend in de oren klinken. Niemand hanteert namelijk een beperkte levensstandaard, maar toch kan dit noodzakelijk zijn om op jonge leeftijd alle belangrijke kosten (zoals de afbetaling van een huis) te kunnen dragen. Bovendien zal je nog wat geld opzij moeten kunnen zetten om het fundament te leggen voor jouw financiële toekomst.

5. Passief inkomen als sleutel tot rijkdom?

Er bestaan in de praktijk twee verschillende soorten inkomsten. We maken op dit vlak een onderscheid tussen het actief en het passief inkomen. Het actief inkomen heeft betrekking tot je vaste job en is aldus beperkt tot het aantal uren dat je werkt. Het is dit actief inkomen dat de basis vormt van jouw financiële situatie. Het is vooral het passief inkomen dat er voor zal zorgen dat je kan bouwen aan je financiële zekerheid en toekomst.

Door middel van passieve inkomsten is het mogelijk om een zogenaamde cash flow te creëren, zonder dat je daarvoor zelfs ’s ochtends uit bed moet komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet alleen de huuropbrengsten van een tweede woning die vallen onder de noemer van het passief inkomen. Ga voor jezelf op onderzoek uit en ontdek hoe je jouw totale periodieke inkomsten significant kan verhogen.

6. Stap af van het kortetermijn-denken

Een groot probleem waar we tegenwoordig allemaal wel mee af te rekenen krijgen, is het zogenaamde kortetermijn-denken. Veel mensen vrezen vroeg of laat ziek te worden waardoor ze hun langetermijnvisie verliezen. Dat is nergens voor nodig. Er zijn wel degelijk veel mensen die een lang en gezond leven leiden, maar daar zijn financiële middelen voor nodig. Wees er bovendien maar zeker van dat het meeste financiële potentieel waar je op kan rekenen niet schuilt in de korte, maar wel in de lange termijn. Ben je het daar niet mee eens? Luister dan vooral niet naar ons, maar wel naar topbelegger Warren Buffett!

Warren Buffett, en dan in het bijzonder zijn bedrijf Berkshire Hathaway, staat bekend om zijn overweldigende winsten. Het bedrijf slaagt er dan ook steevast in om de S&P 500 te outperformen met nagenoeg het dubbele. Er zijn maar weinig (tot eigenlijk geen) andere partijen die dat kunnen zeggen. Zijn succesmodel? Geld investeren in goed functionerende bedrijven met toekomstperspectief en ze, ondanks pieken en dalen, op zeer lange termijn aanhouden. De resultaten die door de jaren heen zijn gerealiseerd, hebben duidelijk gemaakt dat dit nog steeds de beste manier is om op termijn (extra) rijkdom te creëren.

7. Denk (op een verantwoorde manier) als iemand die rijk is

Last but not least, als je rijk wil worden (en blijven) zal je ook moeten gaan denken zoals de rijken. Dit betekent niet dat je meteen naar de garage moet lopen om een Lamborghini of een Ferrari te bestellen, in tegendeel. We bedoelen hiermee vooral dat je je in de plaats moet kunnen stellen van de mensen die er in zijn geslaagd om een fortuin te verzamelen. In het merendeel van de gevallen zal je dan ook kunnen vaststellen dat deze mensen weten:

  • Wat beleggen is en hoe er het meeste geld mee te verdienen;
  • Hoe dividenden werken en hoe ze kunnen bijdragen aan je passief inkomen;
  • Hoe je fiscale situatie kan worden geoptimaliseerd;

Bovendien zal je kunnen vaststellen dat de rijken doorgaans niet zomaar de kudde volgen. Zij durven in te gaan tegen wat de markt aangeeft, steeds gebaseerd op een combinatie van kennis en gevoel. Wil je rijk worden met een belegging waar de helft van België reeds in heeft geparticipeerd? Dan is de kans dat je daarin slaagt ongelofelijk klein. Ben je echter de massa voor, dan zal je kunnen vaststellen dat dergelijke investeringen je kunnen helpen om rijk te worden.

Meer